A szavak ereje

Kiabálás, figyelmen kívül hagyás – ezek a szülői erőszak leggyakoribb eszközei, ami miatt még csak bűntudatuk sincs.
A szavak ereje

A gyermekek jogaihoz tartozik az erőszakmentes nevelés. Számos esetben hívják ki azonban a rendőrséget a családon belüli – azon belül is a gyermekek ellen elkövetett - erőszak miatt. Különös, hogy az esetek nem köthetők végzettséghez, vagy jövedelmi viszonyokhoz – gyakran a túlzott igények eredménye. Illetve ahhoz, hogy bántson valaki egy gyermeket, nem kell megütnie vagy testi erőszakot alkalmaznia. Gyakran a gyermekek nagyon finoman érzékelik az erőszakot.

„Szerencsére a társadalom megtette a dolgát. Régebben úgy vélték, hogy „nem árt néhány pofon a gyereknek”, de ma már sokan megértették, hogy ez a gyakorlat súlyos károkat okozhat a gyermekeknek” – mondja a szakértő.

A pszichikai erőszak viszont sajnos még mindig gyakori formája a gyermekek elleni erőszaknak. Az „erőszakmentes kommunikációért” trénere szerint „minden szülő erőszakos”, mivel erőszaknak számít a büntetés minden formája – a szóbeli is.

Az „erőszaik” mint fogalom meghatározása még 1960-ból a "mindenki úgy van jól, mint amilyen" alapvető attitűdön alapul, és különösen annak a célja, hogy lehetővé tegye a szülők számára, hogy gyermekeikkel tisztelettel és szeretetteljes bánásmóddal bánjanak, és lehetővé tegyék a kölcsönös megbecsülés kapcsolatát. Mindig a gyermekekkel szembeni pozitív alapvető hozzáállásról van szó.

Egy tartós negatív hatás a szülő részéről vezethet ahhoz, hogy a gyermek depressziós vagy erőszakos lesz. A legtöbb esetben sajnos későn értesülnek a szakemberek a családon belül, gyerekek ellen elkövetett erőszakról és akkor már nagyon nehéz a gyermek bizalmába férkőzni. Amikor gyakran hangos és fenyegető a légkör, a gyermeknél később poszttraumatikus stresszt válhat ki, éppolyan hatása van, mint a testi erőszaknak.

Sok ember alig ismeri a szavak erején. „Úgy válasszuk meg a szavakat és a hangnemet, ahogy a gyermekektől is azt elvárjuk.” A fő probléma, hogy akár a pedagógusok, akár a szülők, de általában mindenki a gyereket gyakran a társadalom egyenlő részének tekinti. Most már nem kell a gyerekeknek úgy dolgozni, ahogy a régi időkben. „Gyakran azonban elvárható, hogy az utasításokat és a kéréseket nagy ellenállás nélkül teljesítik” – mondja Péter, egy háromgyermekes apuka. A „nem”-et vonakodva fogadják el. Ha a szülők empatikusan kérdeznének ilyen helyzetekben, és megpróbálnák megérteni, hogy a gyermek miért nem akar valamit, az hosszú távon csökkentené a konfliktus lehetőségét. Először oda kell menni a gyermekhez, fel kell venni a szemkontaktust és mondani, hogy beszélni szeretnénk vele... és akkor természetesen nem csak követelések lehetnek.

A szülőnek nyugodtnak kell lenni. „Ha ideges vagyok és úgy szólok a gyerekre, hogy tegye el a francba ezt a koszos cipőt az útból, akkor azzal azt érem el, hogy a gyerek egyáltalán nem reagál. Jobb, ha lenyugszom és úgy kérek tőle segítséget. A gyerekek segíteni akarnak, nem „dolgozni”, így magunkat is megkíméljük a felesleges stressztől, a gyereket pedig büszkévé tesszük” – mondja Péter.

Ha minden pozitív megközelítés ellenére a vita lesz, vagy a szülők hangosak, az nem dráma. A mentálisan stabil szülők is kiborulnak néha. Ezek szülők sok mindent intuitív módon jól csinálnak, és gyakran feleslegesen aggódnak azon, hogy mindent rosszul csinálnak.

Ha a gyermeket szeretik, és érzi is, akkor nem is olyan rossz, ha valaki panaszkodik. De ha az alapvető hozzáállás negatív, például ha a gyerek az idegeidre megy, vagy úgy érzed, hogy ez megnehezíti az életedet, akkor a visításnak sokkal rosszabb következményei is vannak.

A gyereknevelés nem könnyű, néha fárasztó is. „Ha úgy érezzük, hogy túlcsordult a pohár, inkább menjünk ki a szobából, vegyünk néhány nagy levegőt.... de néha az is segít, hogy csak jó hosszan megöleljük a gyermeket” – tanácsolja a szakértő.

Kapcsolódó cikkek

Mit kezdjünk a hasfájós babával?

Mit kezdjünk a hasfájós babával?

Gyakorlati technikák a megkönnyebbülésért

A szavak ereje

A szavak ereje

Kiabálás, figyelmen kívül hagyás – ezek a szülői erőszak leggyakoribb eszközei, ami miatt még csak bűntudatuk sincs.

Szórakoztató és szívet melengető családi programok

Szórakoztató és szívet melengető családi programok

A szünetek azért is jók, mert ilyenkor minőségi időt tud együtt eltölteni a család.