A szavak ereje

Kiabálás, figyelmen kívül hagyás – ezek a szülői erőszak leggyakoribb eszközei, ami miatt még csak bűntudatuk sincs.
A szavak ereje

A gyermekek jogaihoz tartozik az erőszakmentes nevelés. Számos esetben hívják ki azonban a rendőrséget a családon belüli – azon belül is a gyermekek ellen elkövetett - erőszak miatt. Különös, hogy az esetek nem köthetők végzettséghez, vagy jövedelmi viszonyokhoz – gyakran a túlzott igények eredménye. Illetve ahhoz, hogy bántson valaki egy gyermeket, nem kell megütnie vagy testi erőszakot alkalmaznia. Gyakran a gyermekek nagyon finoman érzékelik az erőszakot.

„Szerencsére a társadalom megtette a dolgát. Régebben úgy vélték, hogy „nem árt néhány pofon a gyereknek”, de ma már sokan megértették, hogy ez a gyakorlat súlyos károkat okozhat a gyermekeknek” – mondja a szakértő.

A pszichikai erőszak viszont sajnos még mindig gyakori formája a gyermekek elleni erőszaknak. Az „erőszakmentes kommunikációért” trénere szerint „minden szülő erőszakos”, mivel erőszaknak számít a büntetés minden formája – a szóbeli is.

Az „erőszaik” mint fogalom meghatározása még 1960-ból a "mindenki úgy van jól, mint amilyen" alapvető attitűdön alapul, és különösen annak a célja, hogy lehetővé tegye a szülők számára, hogy gyermekeikkel tisztelettel és szeretetteljes bánásmóddal bánjanak, és lehetővé tegyék a kölcsönös megbecsülés kapcsolatát. Mindig a gyermekekkel szembeni pozitív alapvető hozzáállásról van szó.

Egy tartós negatív hatás a szülő részéről vezethet ahhoz, hogy a gyermek depressziós vagy erőszakos lesz. A legtöbb esetben sajnos későn értesülnek a szakemberek a családon belül, gyerekek ellen elkövetett erőszakról és akkor már nagyon nehéz a gyermek bizalmába férkőzni. Amikor gyakran hangos és fenyegető a légkör, a gyermeknél később poszttraumatikus stresszt válhat ki, éppolyan hatása van, mint a testi erőszaknak.

Sok ember alig ismeri a szavak erején. „Úgy válasszuk meg a szavakat és a hangnemet, ahogy a gyermekektől is azt elvárjuk.” A fő probléma, hogy akár a pedagógusok, akár a szülők, de általában mindenki a gyereket gyakran a társadalom egyenlő részének tekinti. Most már nem kell a gyerekeknek úgy dolgozni, ahogy a régi időkben. „Gyakran azonban elvárható, hogy az utasításokat és a kéréseket nagy ellenállás nélkül teljesítik” – mondja Péter, egy háromgyermekes apuka. A „nem”-et vonakodva fogadják el. Ha a szülők empatikusan kérdeznének ilyen helyzetekben, és megpróbálnák megérteni, hogy a gyermek miért nem akar valamit, az hosszú távon csökkentené a konfliktus lehetőségét. Először oda kell menni a gyermekhez, fel kell venni a szemkontaktust és mondani, hogy beszélni szeretnénk vele... és akkor természetesen nem csak követelések lehetnek.

A szülőnek nyugodtnak kell lenni. „Ha ideges vagyok és úgy szólok a gyerekre, hogy tegye el a francba ezt a koszos cipőt az útból, akkor azzal azt érem el, hogy a gyerek egyáltalán nem reagál. Jobb, ha lenyugszom és úgy kérek tőle segítséget. A gyerekek segíteni akarnak, nem „dolgozni”, így magunkat is megkíméljük a felesleges stressztől, a gyereket pedig büszkévé tesszük” – mondja Péter.

Ha minden pozitív megközelítés ellenére a vita lesz, vagy a szülők hangosak, az nem dráma. A mentálisan stabil szülők is kiborulnak néha. Ezek szülők sok mindent intuitív módon jól csinálnak, és gyakran feleslegesen aggódnak azon, hogy mindent rosszul csinálnak.

Ha a gyermeket szeretik, és érzi is, akkor nem is olyan rossz, ha valaki panaszkodik. De ha az alapvető hozzáállás negatív, például ha a gyerek az idegeidre megy, vagy úgy érzed, hogy ez megnehezíti az életedet, akkor a visításnak sokkal rosszabb következményei is vannak.

A gyereknevelés nem könnyű, néha fárasztó is. „Ha úgy érezzük, hogy túlcsordult a pohár, inkább menjünk ki a szobából, vegyünk néhány nagy levegőt.... de néha az is segít, hogy csak jó hosszan megöleljük a gyermeket” – tanácsolja a szakértő.

Kapcsolódó cikkek

A szavak ereje

A szavak ereje

Kiabálás, figyelmen kívül hagyás – ezek a szülői erőszak leggyakoribb eszközei, ami miatt még csak bűntudatuk sincs.

3 gyakori gyermekkori alvásprobléma - Mi a teendő?

3 gyakori gyermekkori alvásprobléma - Mi a teendő?

Az óvodáskorú gyerekek gyakori problémája a délutáni alvás. Ez az az időszak, amikor már nem biztos, hogy szüksége van az alvásra, de anélkül sem biztos, hogy jól érzi majd magát.

Szórakoztató és szívet melengető családi programok

Szórakoztató és szívet melengető családi programok

A szünetek azért is jók, mert ilyenkor minőségi időt tud együtt eltölteni a család.