3 gyakori gyermekkori alvásprobléma - Mi a teendő?

Az óvodáskorú gyerekek gyakori problémája a délutáni alvás. Ez az az időszak, amikor már nem biztos, hogy szüksége van az alvásra, de anélkül sem biztos, hogy jól érzi majd magát.
3 gyakori gyermekkori alvásprobléma - Mi a teendő?

Melyek azok a problémák amelyek felmerülnek ilyenkor?

A cikkünkben erre a kérdésre adjuk meg a részletes választ.

1. Nem akar már délután aludni

Egy másfél éves kisgyermek már nem alszik csak egyszer napközben, de akkor 2-3 órát is. Aztán amikor 4-5 éves lesz 1-1,5 órára csökken az alvás hossza, 5-6 éves korra már csak 1 óra az alvásidő, ami teljesen megszűnik amire iskolába kerül a kisgyerek.

Azonban az alvásigény nagyon egyedi, minden gyereknél, még akkor is, ha egykorúakról van szó. Sőt az alvásmintázatuk is eltérő, ahogy a felnőtteknek is, van aki szeret reggel tovább aludni és ha fel kell kelni korán, egész nap nyűgös, van aki este korán szeret lefeküdni és reggel korán kel, de ha nem fekszik le időben, éjszaka nem tud jól aludni, többször felébred. De teljesen mindegy is, hogy mennyit alszik és mikor, ha kiegyensúlyozott, nyugodt, jókedvű a gyerek akkor eleget aludt, nincs szüksége több alvásra.

2. Napközben nagyon nehezen alszik el

Általában a gyerekeket annyi minden érdekli, hogy nehezen kapcsolják ki a külvilágot, mert tele van felfedezni való dologgal. Segíthet a délutáni elalvásban, ha van egy kialakított napirend, amin belül meg van az alvás ideje, amit be is tartanak. Nem lehet egy kisgyerek esetében elvárni, hogy a játékból az alvásba átmenet nélkül történjen. Kellenek olyan szokások amelyek segítenek ellazulni, elaludni. Vannak szülők akik ezt úgy oldják meg, hogy a szülői ágyban altatják el délután a gyereket és hosszabb ideig is alszanak ott.

3. Kiságyból való átszoktatás gyerekágyba

Eljön az az idő úgy 2 éves kor körül, hogy rendes méretű ágyat kap a gyerek, és át kell szoktatni rá a kiságyból. Természetesen ez nem megy zökkenés nélkül, ebben a korban még kicsit éretlenek a gyerekek, ezért folyton lemásznak róla és kimennek a szobából.

Ha a gyerek izgága, akkor lehet várni akár 3-4 éves korig is, hogy meg lehessen beszélni vele az átköltözést, különben örök huzavona lesz az alvásból. Megoldást hozhat még, ha matracra próbáljuk meg átszoktatni, mert nagyon szeretik a gyerekek a matracon alvást.

Az Ágyneműshop webáruházban az óvodásoknak minden ami ágynemű megtalálható és meg is vásárolható, amik aztán remek megoldást nyújtanak a rossz alvó gyerkőcök számára. A puha és jól szellőző ágynemű ugyanis kulcsfontosságú szerepet játszik a pihenésben.

Összegezve

A gyermekkori alvásproblémák azért alakulnak ki, mert a délutáni alvást az óvodáskorú gyermek még igényelné ugyan, de már küzd az alvás ellen. Annyi minden érdekli a világ dolgaiból, hogy nem tud kilépni az események megfigyeléséből azért, hogy aludjon. Ki kell alakítani egy napirendet, hogy meglegyen az alvásnak az ideje, amit aztán könnyebb betartani a gyerekkel.

Kapcsolódó cikkek

Mit tehet a szülő, ha zaklatják a gyereket?

Mit tehet a szülő, ha zaklatják a gyereket?

A zaklatás egy nagyon komoly dolog. Mindig vegyük komolyan a gyereket!

Szórakoztató és szívet melengető családi programok

Szórakoztató és szívet melengető családi programok

A szünetek azért is jók, mert ilyenkor minőségi időt tud együtt eltölteni a család.

Mókást téli falatkák a család legkisebb tagjainak

Mókást téli falatkák a család legkisebb tagjainak

Biztosan te is emlékszel még, milyen volt kisgyermekként felhőtlen izgalommal várni a karácsonyt!