Mit tehet a szülő, ha zaklatják a gyereket?

Amennyiben jó a szülő-gyermek kapcsolat, úgy a szülő hamar és könnyedén érzékeli, ha a gyermeknek megváltozott a viselkedése, azaz sokat sír, sokat van egyedül, már nem szeret iskolába menni. Az iskolai zaklatás egy nagyon komoly probléma.
Mit tehet a szülő, ha zaklatják a gyereket?

A zaklatás lehet verbális, lelki és fizikai is. Egy csendesebb, szorongóbb gyermek, már a szóbeli zaklatástól is összetörhet, így nagyon oda kell figyelnünk minden apró jelre, ami a gyermek megváltozott viselkedésére utalhat. A szülőnek nem csak feladata, kötelessége is segíteni, hogy minél hamarabb megszűnjön a zaklatás és a gyermek ismét egy biztonságos helyként érzékelje a világot. Mutatunk 4 tippet, amely segíthet a gyermeknek, amennyiben az iskolában zaklatás éri.

Neveljük önállóságra

Az a gyermek, akinek meghagyják az autonómiáját, azaz lehet otthon is önálló, hozhat egyedül is döntéseket, tehet dolgokat, amelyekért neki is vállalnia kell a következményeket, sokkal magabiztosabbá válhat. Éppen ezért, ha valamilyen atrocitás éri, sokkal jobban ki tud állni önmagáért és másokért is. Voltaképpen az önállóságra nevelés nem más, mint egy eszköz, amit mi, szülők adunk a gyermekünk kezébe, hogy sokkal határozottabb és magabiztosabb legyen.

Tanítsuk meg, hogy merjen szólni

Sok gyermek azért nem mer szólni még a szüleinek sem arról, hogy zaklatás éri az iskolában, mert nem megfelelő, nem elég erős a szülő-gyermek kapcsolat. A gyermeknek, már egészen kicsi korától meg kell tanulnia, ha valami olyasmi történik vele, ami nem helyes, akkor merjen szólni egy felnőttnek. Az iskolai bántalmazás egy nagyon komoly dolog, ami kihatással van a gyermek további életére, de ha a gyermek nem tudja, hogy kihez fordulhat segítségért, úgy nagy valószínűség szerint magában tartja a problémát, ami viszont kihatással lesz a viselkedésére és a tanulmányi eredményére is. Amennyiben a szülő és a gyermek rendszeresen beszélgetnek és a gyermeknek kicsi korától természetes volt, hogy a szüleihez bátran fordulhat segítségért, úgy még akkor sem lesz problémája, ha az iskolában zaklatás éri.

Mutassunk példát

Nem lehet elégszer hangsúlyozni, hogy a környezet, a szülői nevelés, minta, milyen hatással van a gyerekek viselkedésére. Nem feltétlenül van így, de nagy az esélye, ha a gyermek, otthoni környezetben is megtapasztalja a bántalmazás bármilyen formáját, akkor ő is ehhez az eszközhöz fog nyúlni. Éppen ezért nagyon lényeges, hogy jó példát mutassunk a gyermekünknek és tanítsuk meg neki, hogy a bántalmazás egy elítélendő viselkedés, akárki ki is legyen az áldozat.

Kommunikáljunk a gyermekünkkel

A gyermekkel történő rendszeres kommunikáció, a mély beszélgetések elősegítik, hogy a gyermek ne csak az örömét, hanem a gondját is megossza velünk. Amennyiben a gyermek soha nem osztott meg a szüleivel semmilyen iskolai, magánéleti dolgot, úgy a zaklatást sem fogja elmondani. Viszont, ha van egy erős bizalmi kapcsolat a szülő és gyermek között, úgy a gyermek nem fog titkolózni, és minden bizonnyal segítséget is fog kérni.

Kapcsolódó cikkek

Mit kezdjünk a hasfájós babával?

Mit kezdjünk a hasfájós babával?

Gyakorlati technikák a megkönnyebbülésért

Hogyan lábalj ki a szülés utáni depresszióból?

Hogyan lábalj ki a szülés utáni depresszióból?

A gyógyulás és a felépülés stratégiái

Költözés kisgyermekkel - így teheted zökkenőmentessé

Költözés kisgyermekkel - így teheted zökkenőmentessé

A legtöbb szülő egyetért abban, hogy egy kisbaba születése hatalmas és semmihez sem hasonlítható kaland.