8 dolog, amit minden szülőnek tudnia kell a játékról

A játéknak nagy szerepe van a gyermek fejlődésében, hiszen a gyerekeknek gyarapszik a szókincsük, segítik a testi és szellemi fejlődésüket. A szülőknek mutatunk be most 8 olyan dolgot, hogy miért is van óriási szerepe a játéknak a gyerek életében.
8 dolog, amit minden szülőnek tudnia kell a játékról

A gyerekek a játékokon keresztül sok mindent megtanulnak. Az életről, a környezetükről, önmagukról és a társaikról. A gyerekek számára a játékok cselekvések és interakciók sorozata, amelyekből rengeteg mindent megtanulhatnak.

A játék a gyerek intellektuális, érzelmi és társadalmi fejlődését is elősegíti. Társadalmilag oly módon, hogy segít a gyereknek a kapcsolatok kialakításában, támogatja a jó kommunikáció kialakítását és segít a bizalom kialakításában is. Az érzelmi fejlődés azt jelenti, hogy a játék, segít a gyerekeknek az érzelmeiket kifejezni és enyhíteni a stresszt. Az intellektuális fejlődés során pedig ki tudják elégíteni a világgal kapcsolatos kíváncsiságukat és eközben még a problémamegoldó képességeik is javulnak.

A játéknak többféle típusa is létezik. Ilyen a magányos játék, a csoportos játék vagy éppen a szabad játék. Mindegyik játéktípusra szüksége van a gyermeknek, hogy fejlődjön.

A gyerekek, a játék során nagyon sok mindent megtapasztalnak. Nem csak a saját és mások érzelmeit és érzéseit ismerik meg, hanem a saját szabadságukat is, amely nem csak az önbizalmukat fejleszti, hanem a döntéshozatali képességüket is.

A játék jót tesz a gyermek lelki egészségének is, hiszen ennek során csökken a szorongásuk és oldódik a bennük felgyülemlett feszültség is.

A játék során a gyermek sokféle tapasztalatra tesz szert. Nagyon sok mindent megtanul a tárgyakról, a formákról, a színekről, amely tudást szintén hasznosítani tud a későbbiek során, akár az óvodában, vagy az iskolában.

A gyerekeknek szükségük van magányos játékra, de a csoportos és a szabadtéri játéknak is megvannak az előnyei. A gyerekek a kint töltött idő alatt is nagyon sok mindenben fejlődnek, például javul az egyensúlyuk, a koordinációjuk és a fizikai egészségük.

A gyereke számára a játék egy roppant szórakoztató tevékenység. Nem mellesleg, játék közben szárnyal a képzeletük és ez még a fantáziájukat is fejleszti.

Kapcsolódó cikkek

Milyen készségeket fejlesztenek az egyes játékok?

Milyen készségeket fejlesztenek az egyes játékok?

Sokféle játék létezik, és ezek mind-mind fejlesztik a gyerekek készségeit és képességeit.

Játékok, amelyekkel gyakorolhatjuk a színeket gyermekünkkel

Játékok, amelyekkel gyakorolhatjuk a színeket gyermekünkkel

A gyerekek számára nagyon sokféle játék létezik, amelyekkel gyakorolhatják a színeket.