4 tipp a figyelemzavar leküzdésére

A gyerekek körében gyakori probléma a figyelemhiány. A figyelemhiány kategóriájába sok minden beletartozhat. Előfordul, hogy a gyermek képtelen megfelelően koncentrálni a feladataira, problémája is adódhat a tevékenységek szervezésével, vagy hibásan végez el egy-egy feladatot. A figyelemzavaros gyermek küzdhet hiperaktivitással, vagy impulzivitással, de a motivációjával is lehetnek gondok. Mi befolyásolhatja, hogy egy gyermek figyelemhiánnyal fog küzdeni vagy sem? A válaszok és a megoldások is kiderülnek a cikkből.
4 tipp a figyelemzavar leküzdésére

A gyermeki figyelem hiányának okai lehetnek az érzelmek. Amennyiben a gyermek szorong, akkor elsősorban a szorongására fókuszál, és ez már okozhat nála figyelemzavart. Nagyon fontos, hogy segítsünk a gyermek érzelmeinek a hatékony kezelésében, hiszen a figyelemzavar még a teljesítményét is leronthatja.

A figyelemzavart a motiváció hiánya is okozhatja. Szinte minden gyermekre, kivétel nélkül jellemző, hogy minél jobban érdekli egy-egy feladat, annál motiváltabb lesz, és annál kevésbé fog figyelemzavarral küzdeni.

A figyelemzavarnak oka lehet a nem megfelelő kognitív fejlődési szint. A kognitív képesség minél fejlettebb szintre jut egy gyermeknél, annál nagyobb eséllyel fog az adott feladatokra odafigyelni, koncentrálni.

A gyermeknek még a fizikai, érzelmi és lelki állapota is befolyásolja a koncentrációs készségét. A gyermeki fókusz akkor is csökkenhet, ha a gyermek csak keveset alszik, vagy a szorongó állapota miatt képtelen kialudni magát. Hogyan segítsünk a gyermekünknek? A következő tippek segíthetnek a fókusz fenntartásában:

Mondjunk konkrétumot, tűzzünk ki célokat

Felnőtteknél is előfordul, hogyha nincsenek konkrét célok, akkor a felnőtt személy is elvész a feladatok tengerében. Gyermekek esetében azért is alakulhat ki figyelemhiány, mert a gyermek nem kap konkrét feladatokat, utasításokat és így nem tudja, hogy mit is várnak el tőle. Azonban nem csak a célokat, hanem az elvárásainkat is meg kell fogalmazni, mert így a gyermek sokkal jobban tud az adott feladatra koncentrálni.

Ismerjük meg a gyermekünket

A gyerekek nem egyformák. Míg az egyik gyermek éjszakába nyúlóan is ébren tud maradni és a tanulás is jobban megy neki, a másik gyermek már este nyolc órakor képes ülve elaludni. Ahhoz, hogy segíteni tudjunk a gyermekünknek, tudnunk kell, hogy mikor van több energiája, hiszen ennek hiányában, valóban elkalandozhat a figyelme.

Lehet gyakorolni is a figyelemösszpontosítást

A koncentrációt lehet fejleszteni, márpedig egy szülőnek az is feladata, hogy segítsen a gyermeke képességeinek és készségeinek fejlesztésében. Amennyiben a gyermeknek fejlődik a koncentrációs készsége, úgy a figyelemzavar is egyre kevésbé lesz zavaró a hétköznapokban.

Feladatok végrehajtása és gyakorlás

Akár konkrét feladatokat is adhatunk a gyermekünknek, hogy leküzdje a tanulást is hátráltató figyelemzavart. Adjunk olyan feladatokat a gyermeknek, amikor csak és kizárólag arra koncentrál. Ez nem csak a gyermek viselkedésére lesz pozitív hatással, de még a szorongása is csökkenhet, ha sikerélménye lesz a feladatra történő összpontosításban.

Kapcsolódó cikkek

4 tipp, amivel csökkenthető a gyermeki türelmetlenség

4 tipp, amivel csökkenthető a gyermeki türelmetlenség

A gyermeki türelmetlenség egyszerű módszerekkel is csökkenthető.

3 tipp a szülői energia növelésére

3 tipp a szülői energia növelésére

A szülők is elfáradnak néha, ezért kell néha bevonni másokat is a gyereknevelésbe.

4 tipp a figyelemzavar leküzdésére

4 tipp a figyelemzavar leküzdésére

A gyermeki figyelemzavar könnyedén leküzdhető.