A szülői hatékonyság 4 előnye

A gyermek nevelésében kiemelkedő szerepe van a szülői hatékonyságnak. Amennyiben megfelelő a szülői hatékonyság, úgy a szülő érzelmi támogatást képes nyújtani a gyermekének, ami a gyermek fejlődéséhez is nagyban hozzájárul.
A szülői hatékonyság 4 előnye

Mi is az a szülői hatékonyság? Szülői hatékonyság az, amikor a szülő felismeri az adódó problémákat, a gyermek gondjait, problémáit és hatékonyan is képes kezelni azokat. A szülői hatékonyság nem csak a szülők habitusán, személyiségén múlik, de bizony az is nagyon lényeges, sőt még az is befolyásolja a szülői hatékonyságot, hogy a szülők mennyire élnek társadalmi életet, milyenek a szociális interakcióik, vagyis más emberekhez hogyan viszonyulnak, hogyan viselkednek bizonyos helyzetekben, szituációkban.

Azok a szülők, akik hatékonyan képesek működni, nagyobb eséllyel néznek szembe a nehezebb feladatokkal, és sokkal kitartóbbak is azok megoldásában. A kisebb szülői hatékonysággal bírók általában alacsonyabb önértékeléssel rendelkeznek, gyakran szoronganak, és bele sem kezdenek a nagyobb kitartást igénylő feladatokba. Sok kutatás számolt be a szülői hatékonyságról. Amennyiben alacsony a szülői hatékonyság, úgy a gyermek minden valószínűség szerint, viselkedési gondokkal fog küzdeni, ami kamaszkorban fog kiteljesedni, amikor a gyermek deviáns csoporthoz csapódva, akár a bűnözés és a kábítószer világába is belekóstolhat. A szülői hatékonyságot azonban lehet javítani, mutatjuk, hogyan!

A szülő maradjon elég jó szülő

Egyetlen szülőnek sem szabad a tökéletességre törekedni, merthogy olyan, hogy tökéletes szülő, nem létezik. Minden, amit egy szülő megtehet a megfelelő nevelés érdekében, hogy odafigyel a gyermek igényeire, minden tőle telhetőt megtesz a gyermek testi, érzelmi és szellemi szükségleteinek kielégítése érdekében, és elősegíti a gyermeke készségeinek, képességeinek kibontakozását és fejlődését. Minden szülőnek az a kiemelt feladata, hogy a gyermek erősségeire összpontosítson és ne a gyengeségeire koncentráljon, mert, ahogy tökéletes szülő sem létezik, úgy tökéletes gyermek sem.

A szülő legyen modell a gyermeke számára

A gyerekek előszeretettel utánozzák a környezetükben élőket, de legfőképpen azt a viselkedést preferálják, amelyet a szülő is mutat. Éppen ezért nem mindegy, hogy milyen a szülő viselkedése, hiszen a nem túl jó példa elősegítheti, hogy a gyermek is agresszív, erőszakos, szorongó, kevés empátiával bíró felnőtté válik, vagyis pont úgy fog viselkedni, amilyen szülői minta volt előtte.

A szülő ne idegeskedjen

Persze, könnyű ezt mondani, de megvalósítani sokkal nehezebb. Márpedig a feszült, szorongó, depressziós lelkiállapot jelentősen lecsökkenti a szülői hatékonyságot. Amennyiben valaki stresszes, feszült életet él, mindenképpen el kell sajátítania valamilyen stresszkezelő technikát, hiszen így a szülői hatékonyság is növelhető.

A gyermekre is figyeljünk oda

A szülői hatékonyság növelése, a gyermeki hatékonyságot is megnöveli. A szülőnek kiemelt feladata, hogy biztosítsa a gyermek autonómiáját, vagyis önállóságát. A gyermek minél hamarabb válik önállóvá, annál hatékonyabbá válik, és ezzel még a kreativitását is fejlesztjük.

Kapcsolódó cikkek

Jelek, hogy a gyerek készen áll a szobatisztaságra

Jelek, hogy a gyerek készen áll a szobatisztaságra

Sok olyan jel van, amiből a szülő sejtheti, hogy a gyermeke készen áll a szobatisztaságra.

A terhesség átformál

A terhesség átformál

Sok kutatási eredmény született a terhességgel kapcsolatban.

Bolondos mítoszok a terhességgel kapcsolatban

Bolondos mítoszok a terhességgel kapcsolatban

Ma még mindig sok az őrült mítosz a terhességgel kapcsolatban.