3 tipp a szülői energia növelésére

A szülők ereje is véges. Sok szülő nagy lendülettel veti bele magát a gyereknevelésbe és sokan – legalábbis eleinte – alig vagy nem kérnek segítséget, mindent egyedül szeretnének megcsinálni, megoldani. Azonban egy idő után mindenki belátja, hogy bizony energiából van a kevesebb, hiába lelkes valaki, ha elfárad, ha úgy érzi, hogyha egy hétig aludna egyfolytában még az is kevés lenne.
3 tipp a szülői energia növelésére

Mit tehetnek azok a szülők, akik úgy érzik, hogy összeesnek a fáradtságtól, de ott a gyermek, akiről gondoskodni kell, és minden egyes nap el kell látni. A cikkel azoknak az anyáknak és apáknak segítünk, akik eddig soha nem kértek segítséget, de eljött a pillanat, hogy minden ötlet és tipp jól jön számukra.

Nem szabad rágörcsölni

Az első és legfontosabb szabály, hogy nem szabad rágörcsölni a szülőségre. Nincs és nem is lesz soha tökéletes senki, így tökéletes szülő sem létezik. Kevesebb neveléssel kapcsolatos könyvet kell olvasni és a szülőknek a megérzéseikre kell hagyatkozniuk, hiszen az anyai és apai ösztönök sok mindent megsúgnak majd, így azt is, hogy bizonyos helyzetekben hogyan lehetünk a legjobb szülők. Az a szülő, aki mindig mindent jól akar csinálni, túlságosan merevvé válik és pont ez a megfelelési kényszer teszi frusztrálttá és szorongóvá, így nem szabad és nem is kell a tökéletességre törekedni.

A nagyszülőket is vonjuk be

Az új családoknak időre van szükségük, míg beletanulnak az anya és az apa szerepbe. Azonban nem jó megoldás, hogy a gyermek nevelésének kezdeti szakaszán nem lehetnek ott a nagyszülők, hiszen jogosan érezhetik kirekesztve magukat. Később, amikor a szülők fáradtak, és mégis a nagyszülőktől kérnek segítséget, nem biztos, hogy segítő kezekre találnak. Minden új családban kellenek szabályok, azokat a bizonyos határokat mindenki maga húzza meg, de a nagyszülőket sem szabad kizárni az életünkből, az unokáknak is szükségük van a nagyszülőkre és bizony az idősebb emberek igenis sok tapasztalattal rendelkeznek, olyan tapasztalatokkal és információkkal, amelyek bizony jól jönnek az első gyerekes szülőknél.

Ne mindent egyedül

Már a gyermek egészen kicsi korától megérti, ha neki vannak feladatai a családban. A szülő soha ne legyen mártír, hogy mindent neki kell csinálni, hiszen a bosszúsága és az örökös zsörtölődése bizony rossz hangulatot teremt és a gyermek azt fogja érezni, hogy nem jó otthon lenni, mert anya állandóan rosszkedvű. A családban kialakult negatív szokások, negatívan hatnak a gyermek fejlődésére is.

Márpedig a gyerekeknek szükségük van egy boldog kiegyensúlyozott családra és egy biztos otthonra, ahol a szülők kiszámíthatóak, és ahol a szülők stabil érzelmi hátteret is biztosítanak a gyerekeknek. Tanítsuk meg a gyerekeknek, hogy együtt minden könnyebb és egészen kicsi korától adjunk neki feladatokat, tanítsuk meg, hogyan tartson rendet maga körül és mindig jusson eszébe, hogy felajánlja a segítségét, ha azt látja, hogy anya vagy apa fáradt.

Kapcsolódó cikkek

4 tipp a figyelemzavar leküzdésére

4 tipp a figyelemzavar leküzdésére

A gyermeki figyelemzavar könnyedén leküzdhető.

A gyermekek furcsa étkezési szokásaik

A gyermekek furcsa étkezési szokásaik

A gyerekeknek vannak furcsa szokásaik az étkezés terén is.

4 tipp, amivel csökkenthető a gyermeki türelmetlenség

4 tipp, amivel csökkenthető a gyermeki türelmetlenség

A gyermeki türelmetlenség egyszerű módszerekkel is csökkenthető.