A családdal együtt töltött idő előnyei

A családdal együtt töltött időnek számtalan előnye létezik. Az egyik az, hogy erősödnek a családtagok közötti kapcsolatok. A családtagok között az érzelmi kötelékek is erősebbek lesznek és még a kommunikáció is jobb lesz közöttük.
A családdal együtt töltött idő előnyei

Tanulmányok igazolják, hogy azok a gyerekek, akik sok időt töltenek a szüleikkel, sokkal jobb lesz az iskolai teljesítményük, illetve viselkedési problémákkal sem kell számolni ezeknek a gyerekeknek. Mutatjuk is, milyen előnyei vannak a családdal közösen eltöltött időnek!

Azokban a családokban, ahol sok a közös tevékenység és a család együtt tölti a szabadideje jelentős részét, sokkal nagyobb lesz a családtagok közötti érzelmi kötődés, mint azokban a családokban, ahol a családtagok csak kevés időt töltenek együtt. Az alapvető szabadidős tevékenységek közé tartozik például a kirándulás, a családi biciklizés, a társasjátékozás, a közös főzés vagy a kertészkedés.

Az együtt töltött időbe a családdal közösen történő tanulás is beletartozik. Sok kutatást végeztek ezzel kapcsolatban is. A tanulmányok szerint azok a gyerekek sokkal jobban teljesítenek az iskolában, ahol van a családban közös tanulás, amely családokban a szülők támogatják és segítik a gyermekeiket a házi feladat elkészítésében, a tanulásban. A házi feladtok segítségével, a foglalkoztató és oktató játékok használatával ugyanis segítik a gyermekek érzelmi jólétének megteremtését, illetve ezek a szülők azt is segítik, hogy a gyerekek jobb tanulmányi eredményeket érjenek el az iskolában.

Azok a gyerekek, akik sok időt töltenek a családban, sokkal jobban kommunikálnak és viselkednek másokkal, mint azokban a családokban, ahol csak kevés az együtt eltöltött idő. A közös tevékenységek támogatják, hogy a gyerekek jobban kapcsolódjanak a szüleikhez, hogy kialakuljon a megfelelő érzelmi kötődés. A közösen elköltött családi vacsorák is nagyon sokat számítanak, hiszen ilyenkor a családtagok meghallgatják egymást, egyfajta bizalom és megfelelő viselkedési minta alakul ki a gyerekekben is.

A tanulmányok arról is beszámoltak, hogy azok a kamaszok, akik sokat kommunikálnak a szüleikkel, kevésbé mutatnak agressziót és antiszociális viselkedést, mint azok a gyerekek, ahol a családtagok nem töltenek el egymás társaságában elegendő időt. A családdal együtt töltött idő és a kommunikáció, csökkenti a szorongást és a társadalmilag nem elfogadható viselkedés kialakulását.

Az együtt töltött idő segíti a közös élmények és emlékek létrejöttét, amely nem csak az összetartozás érzését fokozzák, de a gyerekek megtanulják, milyen nagy szerepe van a családnak, milyen fontos, hogy egy olyan közegbe tartozzunk, ahol számíthatunk egymásra.

Kapcsolódó cikkek

A családdal együtt töltött idő előnyei

A családdal együtt töltött idő előnyei

A családdal együtt töltött időt semmi sem pótolja.

Ötletek kis gyerekszobába

Ötletek kis gyerekszobába

A kis gyerekszobát is be lehet úgy rendezni, hogy tágasabbnak tűnjön a tér.

Otthonunk átalakítása a családdal együtt

Otthonunk átalakítása a családdal együtt

Már a gyerekeknek is lehet határozott véleménye, hogy milyen környezetben is szeretnének élni.