Játszószoba kialakítása egyszerű lépésekkel

A gyerekek imádják a játszószobát, hiszen ez az a hely, ahol szárnyalhat a fantáziájuk, ahol azt játszatnak, amit csak akarnak, ahol igazán boldognak érezhetik magukat. Mutatunk is néhány ötletet, amelyek segíthetnek inspirálódni és egy igazán kellemes játszószobát kialakítani.
Játszószoba kialakítása egyszerű lépésekkel

A játszószoba lényege, hogy ösztönözze a gyermek képzelőerejét és szabad játékát. Ennek érdekében létrehozhatunk a szobában egy fókuszpontot, amely a fal is lehet. Fessünk a falakra színes, inspiráló motívumokat, ez lehet akár felhő, nap, színes állatfigurák. A színeknek hatalmas szerepük van a gyermek fejlődésében és a kreativitás fokozásában. Nem beszélve arról, hogy az élénk színek mennyire fontosak a gyermek hangulatának megteremtésében.

A játszószobában játék zajlik és ilyenkor a gyerekek egyik játékot veszik elő a másik után. Azonban egy ilyen szobába csakis akkor öröm belépni, ha ott rend van. Éppen ezért használjunk kisebb-nagyobb tároló dobozokat, hogy minden egyes alkalommal, amikor a játék befejeződik, akkor az összes játék a helyére kerüljön.

Amikor kialakítunk egy játszószobát, minden esetben figyelembe kell vennünk a gyermek életkorát és személyiségét. Ha a gyerekünk szereti a kalandokat, akár még egy kisebb gyereksátrat is felállíthatunk a sarokban, ha azonban a gyermekünk introvertált típus, akkor egy kanapé, vagy fotel is helyet kaphat a szobában, ahol a gyermek kedvére olvashat.

A kislányok gyakran szeretnek tanítósat játszani. Szeretnek táblára rajzolni és írni, illetve a babáik töltik be a tanulók szerepét. Erre is gondoljunk, amikor játszószobát alakítunk ki. Szerelhetünk a falra táblát, így a színes krétákkal a gyermek is kiélvezheti a kreativitását.

Ha nagyobb a szoba, akkor helyet kaphatnak olyan tárgyak, játékok is, amelyek a gyermek mozgásigényét elégítik ki. Ilyen lehet egy csúszda, egy mini játszótér, de a mászófal is remek ötlet lehet. Így a gyerek, még mozog is, azaz aktívan is eltöltheti a szabadidejét, a játékkal töltött idejét.

A játékszoba kialakításánál fontos, hogy olyan teret hozzunk létre, ami passzol a gyermekünk habitusához és személyiségéhez. Akár egy konkrét téma köré is felépíthetjük a játszószobát. A gyereket is vonjuk be a tervezési fázisokba, hiszen csakis ő dönthet arról, hogy a dinoszauruszok, a hercegnők, vagy a dzsungel legyen a szoba alaptémája.

A játszószoba kialakítása voltaképpen a gyermek önálló, szabad játékát is segíti és ösztönzi. Ez pedig a gyermek nagyon sok készségét és képességét fejleszti. Arra azonban ügyeljünk, akármilyen szobát is alakítunk ki, hogy a hely mindenképpen biztonságos legyen.

Kapcsolódó cikkek

A családdal együtt töltött idő előnyei

A családdal együtt töltött idő előnyei

A családdal együtt töltött időt semmi sem pótolja.

Játszószoba kialakítása egyszerű lépésekkel

Játszószoba kialakítása egyszerű lépésekkel

Sok gyerek szereti, ha egy szoba csakis az övé, és amely tele van érdekes és izgalmas játékokkal.

Puha és meleg kiegészítők a gyerekszobában

Puha és meleg kiegészítők a gyerekszobában

A gyerekszobát puha és meleg kiegészítőkkel is dekorálhatjuk.