Játszószoba kialakítása egyszerű lépésekkel

A gyerekek imádják a játszószobát, hiszen ez az a hely, ahol szárnyalhat a fantáziájuk, ahol azt játszatnak, amit csak akarnak, ahol igazán boldognak érezhetik magukat. Mutatunk is néhány ötletet, amelyek segíthetnek inspirálódni és egy igazán kellemes játszószobát kialakítani.
Játszószoba kialakítása egyszerű lépésekkel

A játszószoba lényege, hogy ösztönözze a gyermek képzelőerejét és szabad játékát. Ennek érdekében létrehozhatunk a szobában egy fókuszpontot, amely a fal is lehet. Fessünk a falakra színes, inspiráló motívumokat, ez lehet akár felhő, nap, színes állatfigurák. A színeknek hatalmas szerepük van a gyermek fejlődésében és a kreativitás fokozásában. Nem beszélve arról, hogy az élénk színek mennyire fontosak a gyermek hangulatának megteremtésében.

A játszószobában játék zajlik és ilyenkor a gyerekek egyik játékot veszik elő a másik után. Azonban egy ilyen szobába csakis akkor öröm belépni, ha ott rend van. Éppen ezért használjunk kisebb-nagyobb tároló dobozokat, hogy minden egyes alkalommal, amikor a játék befejeződik, akkor az összes játék a helyére kerüljön.

Amikor kialakítunk egy játszószobát, minden esetben figyelembe kell vennünk a gyermek életkorát és személyiségét. Ha a gyerekünk szereti a kalandokat, akár még egy kisebb gyereksátrat is felállíthatunk a sarokban, ha azonban a gyermekünk introvertált típus, akkor egy kanapé, vagy fotel is helyet kaphat a szobában, ahol a gyermek kedvére olvashat.

A kislányok gyakran szeretnek tanítósat játszani. Szeretnek táblára rajzolni és írni, illetve a babáik töltik be a tanulók szerepét. Erre is gondoljunk, amikor játszószobát alakítunk ki. Szerelhetünk a falra táblát, így a színes krétákkal a gyermek is kiélvezheti a kreativitását.

Ha nagyobb a szoba, akkor helyet kaphatnak olyan tárgyak, játékok is, amelyek a gyermek mozgásigényét elégítik ki. Ilyen lehet egy csúszda, egy mini játszótér, de a mászófal is remek ötlet lehet. Így a gyerek, még mozog is, azaz aktívan is eltöltheti a szabadidejét, a játékkal töltött idejét.

A játékszoba kialakításánál fontos, hogy olyan teret hozzunk létre, ami passzol a gyermekünk habitusához és személyiségéhez. Akár egy konkrét téma köré is felépíthetjük a játszószobát. A gyereket is vonjuk be a tervezési fázisokba, hiszen csakis ő dönthet arról, hogy a dinoszauruszok, a hercegnők, vagy a dzsungel legyen a szoba alaptémája.

A játszószoba kialakítása voltaképpen a gyermek önálló, szabad játékát is segíti és ösztönzi. Ez pedig a gyermek nagyon sok készségét és képességét fejleszti. Arra azonban ügyeljünk, akármilyen szobát is alakítunk ki, hogy a hely mindenképpen biztonságos legyen.

Kapcsolódó cikkek

Puha és meleg kiegészítők a gyerekszobában

Puha és meleg kiegészítők a gyerekszobában

A gyerekszobát puha és meleg kiegészítőkkel is dekorálhatjuk.

A megfelelő szék kiválasztása gyermekünknek

A megfelelő szék kiválasztása gyermekünknek

A gyerekszék kiválasztása egy kis körültekintést igényel.

Otthonunk átalakítása a családdal együtt

Otthonunk átalakítása a családdal együtt

Már a gyerekeknek is lehet határozott véleménye, hogy milyen környezetben is szeretnének élni.