A babaházak a kislányok nagy kedvencei

A babaházak soha nem örvendtek ekkora népszerűségnek, mint napjainkban. Ez a játék nem csak nagyon szórakoztató, de nagyon sokféle készségnek nyit utat a gyerekek számára. A fizikai és kognitív képességeken kívül sok mást is fejleszt ez a játék, többek között a gyermeki kreativitást és fantáziát is. Amikor elhatározzuk, hogy babaházat vásárolunk a gyermekünknek, gondoljunk arra, hogy ez nem csak örömet okoz a csemeténknek, de sokfajta készségét és képességét is fejleszti majd. Mutatunk most ezek közül néhányat!
A babaházak a kislányok nagy kedvencei

A babaházak tehát nem csak egyfajta játékélményt nyújtanak a gyermekünknek, hanem voltaképpen ennek a játéknak a segítségével fedezhetik fel a körülöttük lévő világot csak miniatűr formában. Nem mellesleg egy ilyen játék órákra leköti a gyermeket, miközben még fejlődik is a gyermekünk.

Az, hogy milyen babaházat választunk a gyermekünknek, csakis rajtunk múlik. Ha kisfiúnk és kislányunk is van, akkor mindenképpen érdemes a gyerekekkel együtt kiválasztani az adott játékot, hiszen ki mondta, hogy egy babaház, csakis kislányoknak való. A mai világban nincsenek éles határok a női és férfi szerepek között, így egy babaház a fiúk készségeikre is hatással van és a kisfiúk is sokat tanulhatnak a háztartásról és annak vezetéséről, ami nagyon is jól jön majd a felnőtt életben.

A babaházak sokat hozzátesznek a szociális készségek fejlesztéséhez, hiszen ezeknek a kis házaknak a lakói általában egy-egy család. Egy olyan család, amelyben a gyermek is stabilan és biztonságban érzi magát. A gyerekek nem csak a családi szerepeket – anya, apa, gyerek – sajátíthatják el, de nagyon sokat megtanulhatnak a család dinamikájáról is, illetve megtapasztalhatják azokat az érzelmeket, amelyek minden családban jelen vannak.

A babaházakat be kell rendezni, de a miniatűr bútorokat máshová is lehet pakolni, amihez szintén szükség van bizonyos készségekre. Ilyenek például a finommotoros készségek. Minél jobbak a gyermeknek ezek a készségei, annál nagyobb és több sikerélménye lesz az iskolában és az óvodában. A babaházakban való „ténykedés” egyéb készségeket is fejleszt, mint például a kéz és a szem koordináció, a kreativitás, a képzelet és a fantázia. Ez utóbbiak főleg abból fakadnak, hogy a gyermeki képzelet létrehoz egy családot és voltaképpen ennek a családnak az életét és a mindennapjait a saját családjáról mintázza. Emellett történeteket is gyárt, így a fantáziája fejlődik, a képzelete pedig szárnyal.

Minél több időt tölt a gyermekünk a babházzal, a játékkal, annál kevesebb időt igényel tévénézéssel és az egyéb elektronikai eszközök használatával. Nem csak a babaházzal köthetjük le a figyelmét, hiszen nagyon sokféle más játékot is beszerezhetünk gyermekünknek. A reborn babák olyan játékok, amelyek lehetővé teszik, hogy a gyerekek utánozhassák a szüleiket, akár a gyermekneveléssel kapcsolatosan is. Ezek a babák, az igazi babák élethű másai. A gyerekek éppen ezért kedvelik annyira ezeket a játékokat.

Kapcsolódó cikkek

Mi az a szabad játék és miért jó ez a gyermeknek?

Mi az a szabad játék és miért jó ez a gyermeknek?

A szabad játék segíti a gyermek önállósodását.

Játékok, amelyekkel gyakorolhatjuk a színeket gyermekünkkel

Játékok, amelyekkel gyakorolhatjuk a színeket gyermekünkkel

A gyerekek számára nagyon sokféle játék létezik, amelyekkel gyakorolhatják a színeket.