Milyen készségeket fejlesztenek az egyes játékok?

A gyerekek nagyon sokféle játékot játszanak. Rajzolnak, festenek, építőkockákkal játszanak, énekelnek, táncolnak, bújócskáznak, és napestig lehetne sorolni ezeket a játékokat. Most nézzük is meg, hogy az egyes játékok milyen készségeket és képességeket fejlesztenek!
Milyen készségeket fejlesztenek az egyes játékok?

Amikor a gyermek, építőkockákkal játszik, legfőképpen, amikor tornyot épít, akkor ez segít megérteni a teret és a mozgása is sokat fejlődik, mégpedig a térbeli fejlesztés megértése és az érzékszervi-motoros készségek fejlesztése révén.

A gyerekek néha furcsa dalokat énekelnek, közben különféle arckifejezésekkel teszik ezt és különféle hangokat adnak ki. Előfordul, hogy a szüleik társaságában, vagy a szüleikkel folytatott játék közben viselkednek így. Ezzel nem csak a kommunikációs készségeik, hanem a szociális képességeik is fejlődnek.

Amikor a gyermekkel bújócskázunk, vagy elrejtünk egy-egy tárgyat és azt meg kell találnia, eközben is sok-sok képessége és készsége fejlődik, például a koncentrációs és a problémamegoldó képessége, illetve ez még hatással van a gondolkodására is. Az ilyesfajta játékok ösztönzik a rugalmas gondolkodást. Megtanulja a gyerek, hogy összetett feladatokkal foglalkozzon, illetve azt is, hogyan és mi módon oldjon meg komolyabb, összetett feladatokat.

Már az egészen kicsi gyerekek is szeretnek énekelni és táncolni, a zene ütemére mozogni. Ezzel is sok készségük fejlődik. A gyermek érzelmi fejlődését és a később jólétét alapozza meg, ha meg tudja érteni, kezelni tudja, és ki tudja fejezni az érzelmeit, mégpedig az impulzusok kezelésével és az önismeret kiépítésével. Az éneklés és a tánc nagyszerű eszköze az érzelmek kifejezésének. Talán ez is az oka, hogy olyan sok kisgyerek nem tud ellenállni a zenének, és ha meghall egy ismerős dalt, azonnal énekelni kezd, vagy táncra perdül.

A rajzolás, a festés, a kreatív tevékenységek is sok készséget fejlesztenek. Nem csak a finommotoros készségei fejlődnek, nem csak a kreativitása szárnyal, de a rajzain keresztül is megtudhatjuk, hogy éppen mi foglalkoztatja, milyen érzelmek dúlnak benne.

A gyerekek szeretnek játszani és a gyerekeknek nincsenek ahhoz szükségük drága játékokra, hogy fejlődjenek, hogy a képességeiket kibontakoztassuk.

Kapcsolódó cikkek

A szabadtéri játék előnyei

A szabadtéri játék előnyei

A szabadban eltöltött időnek, játéknak nagyon sok előnye létezik.