Játékok, amelyekkel fejleszthető a gyermek

A szülők gyakran kétségbeesnek, hogy milyen játékot vegyenek a kicsi gyereküknek, amelyek fejlesztik a gyermeki kis - és nagymozgásokat. Nem mindig van azonban szükség költséges játékokra, elegendő csak a fantáziánkra bízni magunkat.
Játékok, amelyekkel fejleszthető a gyermek

A gyermek szeret bennünket, felnőtteket utánozni. Nagyon sok olyan lehetőség van, amikor mi bemutatunk valamit a gyermeknek, ő pedig utánunk csinálja az adott mozdulatokat. Ezekkel a mozgásformákkal nem csak a nagymozgások, hanem a kismozgások is fejlődnek, nem mellesleg, nagyon szórakoztató játékokról van szó. Mutatunk is most ezek közül néhányat!

Az egyik legjobb játék, ha a gyermeknek színes lufikat veszünk, majd felfújjuk azokat és egyenként a levegőbe engedjük. Mindenképpen különféle színű lufikat vásároljunk, mert játék közben a színeket is megtanulja a gyermek. Illetve, ha ő engedi fel azokat a magasba, akkor a kismozgását fejlesztjük. Ha pedig csak a lakásban játszunk és ő visszahozza nekünk a léggömböket, akkor ezzel a nagymozgását fejlesztjük.

Egy másik nagyon jó játék, ha összeszedjük a gyermek összes kedvenc játékát. Majd egy nagy pléd alá rejtjük azokat. Ezután a gyermeknek be kell csuknia a szemét és egyetlen játékot kell kihúzni a pléd alól. Mindvégig csukva kell lenni a szemének. Majd az a feladat, hogy megtapogassa a játékot és kitalálja, hogy melyik kedvencéről is van szó.

Ha egy kisebb gyermeknek szeretnénk fejleszteni a kézügyességét, a nagymozgását és a koordinációját, akkor gyűjtsünk össze a lakásban minden párnát, majd kérjük meg a gyereket, hogy építsen a párnákból várat, erődöt, vagy házikót. Segítsünk neki, azonban a feladat oroszlánrészét, nyugodtan bízzuk csak rá.

A kis és nagymozgások fejlesztésére nagyszerű lehetőség, ha állatokat utánozunk a gyermekünkkel együtt. Ezekkel a mozdulatokkal legfőképpen a nagymozgások fejlődnek, de ha le is rajzoljuk ezeket az állatokat, akkor a kézügyességét is fejlesztjük, nem beszélve a kreativitásáról.

Nem csak állatokat, hanem például a fa mozgását is utánozhatjuk. Álljunk egymás mellé a gyermekünkkel, majd nyújtsuk a magasba a két kezünket. Majd csináljunk úgy, mint a fa, amikor nem fúj a szél, majd utánozzuk azt a jelenséget is, amikor a szellő belekap a fák ágaiba. Majd képzeljük el, hogy felénk száll egy madár, aki le szeretne ülni a fa egyik ágára, történetesen a karunkra. Ennek a játéknak csakis a fantáziánk szabhat határt, miközben még jól is szórakozunk.

Egy másik nagyon jó játék, hogy a gyermek lerajzol egy kört egy papírlapra, majd befesti azt a kedvenc színére. Ezt követően álljon fel, hogy megtalálja a lakásban azokat a tárgyakat, amelyek hasonló színben pompáznak. Ezzel mozgásra is ösztönözzük, miközben a kézügyessége is fejlődik.

Kapcsolódó cikkek

Milyen készségeket fejlesztenek az egyes játékok?

Milyen készségeket fejlesztenek az egyes játékok?

Sokféle játék létezik, és ezek mind-mind fejlesztik a gyerekek készségeit és képességeit.

A szabadtéri játék előnyei

A szabadtéri játék előnyei

A szabadban eltöltött időnek, játéknak nagyon sok előnye létezik.

A bábozás előnyei

A bábozás előnyei

A bábozás nagyon sok előnnyel járhat a gyermek számára.