A bábozás előnyei

A bábokkal történő játék nem csak szórakoztató, de nagyszerű fejlődési lehetőség is a gyermek számára. Mutatjuk is, hogy miért!
A bábozás előnyei

A bábokkal játszó gyerekekkel rengeteg mindent megtanulnak bábozás közben. Fejlődik a nyelvi készségük, a kreativitásuk, a szociális képességeik, miközben önmagukról és az érzelmeikről is nagyon sokat tanulnak.

A bábozás segíti a gyerekek nyelvi fejlődését. A gyerekek szeretnek beszélgetni, beszélni a bábokkal. Ez a verbális interakció viszont nagyban segíti a nyelvi fejlődést is.

Azok a gyerekek, akiknek még nem igazán fejlettek a szociális készségiek, sokkal nyitottabbak, ha a beszélgetés nem egy igazi beszélgetőtárssal, hanem a bábbal történik meg.

A bábok arra is megtaníthatják a gyereket, hogyan fejezze ki az érzelmeit. A gyerekek nem csak kontaktba kerülnek a bábbal, hanem különféle érzelmeket is gyakorolhatnak bábozás közben. Bábozás közben lehetnek boldogok, vidámak, viccesek, dühösek. Egyszóval sokféle érzelmi skálán kipróbálhatják magukat. A bábokkal történő játék a gyermek empátiáját is fejlesztheti. Ez főként a szimbolikus bábjáték során fejlődik.

Bábozás közben a gyermek testi fejlődése is előkerül, hiszen a bábok mozgatás fejleszti a finommotoros készségeket, de még a nagyobb, azaz a motoros készségeik is fejlődnek. Emellett még a szem és kéz koordináció is fejlődik és sokkal jobb lesz, minél több alkalommal bábozik a gyermek. Ezek a játéktevékenységek és készségek fejlődése jó hatással vannak az egyensúlyra és annak fejlődésére.

Minél többet bábozik a gyermek, annál fejlettebb lesz a szókincse és annál nagyobb önbizalomra tesz szert, hiszen a bábozás nem csak egy magányos játék. Különféle történeteket találhat ki a gyermek – ezzel a fantáziája is fejlődik – amit a barátainak, a szüleinek ad elő. Minél többet szerepel, annál magabiztosabbá válhat.

A bábozás arra is ösztönzi a gyereket, hogy különféle történeket kreáljon, ez pedig a kreativitására lesz pozitív hatással.

A gyermeknek a bábozással a problémamegoldó készsége is fejlődik, hiszen a történetek mesélése közben mindig van egy olyan probléma, amelyet meg kell oldani.

A gyerekeknek a memóriája is fejlődik egy-egy történet elmesélésekor, mivel oda kell figyelniük a történet, a mese idővonalára és eseményeire, illetve a történet karaktereit is észben kell tartaniuk, emlékezniük kell azokra.

Kapcsolódó cikkek

Mennyire biztonságosak a gyerekeknek az ugrálóvárak?

Mennyire biztonságosak a gyerekeknek az ugrálóvárak?

Nem szerencsés előzetes tudás nélkül beleugrani.

Játékok, amelyekkel fejleszthető a gyermek

Játékok, amelyekkel fejleszthető a gyermek

Nagyon sokféle játék létezik, amelyekkel fejleszthető a gyermek.

Milyen készségeket fejlesztenek az egyes játékok?

Milyen készségeket fejlesztenek az egyes játékok?

Sokféle játék létezik, és ezek mind-mind fejlesztik a gyerekek készségeit és képességeit.