Mi az a szabad játék és miért jó ez a gyermeknek?

A szabad játék a gyermek korai éveitől kezdve kulcsfontosságú szerepet tölt be a fejlődésében. A szabad játék voltaképpen azt jelenti, hogy a gyerek maga dönti el, hogy mit szeretne játszani és ezt milyen eszközökkel kívánja megtenni. A gyerek veszi át a vezetést, persze csak bizonyos keretek között, hiszen a szabad játék során az egyik legfontosabb dolog nem más, mint a gyermek biztonsága.
Mi az a szabad játék és miért jó ez a gyermeknek?

A szabad játék segít megismerni a gyermeknek a saját környezetét, azaz a körülöttük lévő világot. A saját élményeiken keresztül tapasztalják meg, hogyan is működnek az emberek, a társadalom és hogyan is lépjenek kapcsolatba más emberekkel, gyerekekkel.

A szabad játék egyik formája például a szerepjáték, amikor is a gyerekek olyan játékokat játszanak, mint családi élet, kórházi jelenetek, vásárlás, gyereknevelés. Ezek a játékok segítik a gyerekek közötti társadalmi interakciókat, a szociális kapcsolatok építését, segítenek kifejezni a saját érzéseiket és segít megismerni mások érzelmeit is.

A szabad játék során a gyerekeknek fejlődik a problémamegoldó képességük, illetve a kreativitásuk és a gondolkodási képességük is. A legfontosabb, hogy azok a készségeik is fejlődnek, amelyeket felnőttkorukban tudnak majd alkalmazni, azaz, ezek készségek segítik őket, hogy a társadalom hasznos tagjaivá váljanak és minden, élet adta nehézséget meg tudjanak oldani.

A szabad játék a gyerekek testi fejlődésére is pozitívan hat, hiszen fokozódik az állóképességük, fejlődnek a motoros készségeik és a fizikai erejük is növekszik.

A szabad játék azt is megtanítja a gyerekeknek, hogyan is szórakoztassák magukat, megtanítja őket az önálló gondolkodásra és még a döntéshozatali képességüket is fejleszti. Amikor a gyerekek egymással játszanak, akkor óhatatlan, hogy nézeteltérés támad közöttük, de ezzel nem csak a problémamegoldó, hanem a konfliktusmegoldó képességeik is sokat fejlődnek. Nem csak azt sajátítják el, hogyan kell csapatban dolgozni, de a vezetői készségeik is fejlődnek.

A szabad játék építi a gyerek kreativitását és azt a képességét, hogy egyedi ötletekkel álljon elő. Ezek a játékok lehetőséget nyújtanak számukra az ötletek, cselekvések és tevékenységek létrehozására és végrehajtására.

Kapcsolódó cikkek

A bábozás előnyei

A bábozás előnyei

A bábozás nagyon sok előnnyel járhat a gyermek számára.

A szabadtéri játék előnyei

A szabadtéri játék előnyei

A szabadban eltöltött időnek, játéknak nagyon sok előnye létezik.

Mennyire biztonságosak a gyerekeknek az ugrálóvárak?

Mennyire biztonságosak a gyerekeknek az ugrálóvárak?

Nem szerencsés előzetes tudás nélkül beleugrani.