Kreatív tevékenységek kisgyerekeknek – zene, tánc, gyurma, rajz, ének

A kisebb gyerekek különböző kreatív tevékenységek révén tanulnak és fejlődnek. Ilyen kreatív tevékenység lehet a zene, a tánc, a kézművesség vagy más művészeti forma. Ezek a tevékenységek segítik őket, hogy felfedezzék az érzékszerveiket, hogy megismerjék a világot, hogy kifejezzék az érzelmeiket, hogy új dolgokat próbáljanak ki, hogy fejlődjenek a szociális készségeik, a szókincsük, a motoros készségeik és a memóriájuk.
Kreatív tevékenységek kisgyerekeknek – zene, tánc, gyurma, rajz, ének

A kreatív tevékenységek során a gyermek új színekkel és textúrákkal ismerkedik meg. Megtapasztalja a különféle anyagokat és formákat és ezzel a finommotoros készségük is fejlődik. Milyen tevékenységekkel lehet fejleszteni a gyermeket? Például ilyen a festés, a rajzolás, a gyurmázás, a bábozás, a falevelekből készült kollázs készítés. Használhatunk papírlapokat, régi dobozokat, tárgyakat, a lényeg, hogy a gyermek kézügyessége, finommotoros készségei is fejlődjenek.

A gyerekek gyakran fakadnak dalra játék közben. A gyermekek éneklés közben különféle szavakat használnak, ami nagyban hozzájárul a memóriájuk fejlesztéséhez. A zene egyfajta önkifejezés is lehet a számukra. Egy-egy dalocskával kifejezhetik azokat az érzelmeket, amelyeket szeretnének megosztani a környezetükkel, de másként ez nem menne, azaz konkrétan nem tudják azokat megfogalmazni és szavakba, mondatokba önteni. A gyermek kreativitását segíthetjük, ha együtt éneklünk vele, akár otthon, akár az autóban ülve. Ha mi magunk készítünk neki hangszereket, vagy ha igazi hangszert vásárolunk neki.

A tánc is egy kreatív tevékenység. A gyerekek a táncon keresztül nem csak felfedezhetik és megérthetik a saját érzelmeiket, de a saját testüket és a környezetüket is sokkal jobban megismerhetik. A kreatív tevékenységek olyan változatos cselekedeteket foglalhatnak magukba kisgyermekek esetében, mint rajzolás, gyurmázás, festés, éneklés.

A kreatív tevékenységek során a gyerekek megosztják az érzelmeiket, az ötleteiket, a gondolataikat, de ezek a tevékenységek a kommunikációs képességeiket is fejlesztik, illetve a nyelvi készségeik is sok fejlődésen mennek keresztül, miközben énekelnek, rajzolnak, színeznek, táncolnak.

A kreatív játék nem csak a kisgyerekek fejlődését segítik elő, de roppant szórakoztatóak is. Mindenképpen a szülőnek kell biztosítani ehhez a hátteret, azaz a megfelelő eszközöket. Szorgalmaznunk kell, hogy a gyermek mindenfélét kipróbáljon, hiszen ezzel nagyon sok készsége és képessége fejlődik.

Kapcsolódó cikkek

Mennyire biztonságosak a gyerekeknek az ugrálóvárak?

Mennyire biztonságosak a gyerekeknek az ugrálóvárak?

Nem szerencsés előzetes tudás nélkül beleugrani.

Milyen készségeket fejlesztenek az egyes játékok?

Milyen készségeket fejlesztenek az egyes játékok?

Sokféle játék létezik, és ezek mind-mind fejlesztik a gyerekek készségeit és képességeit.