A szabadtéri játék előnyei

Azok a gyerekek, akik gyakran játszanak a szabadban, a kertben, a játszótéren, sokkal több előnyt élvezhetnek, mint azok a gyerekek, akik többnyire a lakásban tartózkodnak. Mutatjuk is, hogy milyen előnyökkel jár, ha a gyermek sokat tartózkodik és játszik a szabadban!
A szabadtéri játék előnyei

A szabadtéri játékok egyik nagy előnye, hogy a gyerekek elegendő napfényhez jutnak. Ez pedig nem csak az egészségüknek, nem csak a testüknek, hanem az agyuk működésének is rendkívül jót tesz. Amennyiben a gyermek elegendő időt tartózkodik a napon, úgy nagyon jó lesz az alvási ritmusa is. Ellenkező esetben, akár alvási problémákkal is küzdhet.

Napfény hatására, D-vitamin termelődik a szervezetükben, ami elősegíti a csontok növekedését és fejlődését és a megfelelő izomműködést is biztosítják. A napfény még a jobb koncentráció és a tanulási képességek biztosításában is a segítségükre lehet.

A gyerekek általában sokkal többet mozognak, ha kint játszanak. A szabadtéri játék segít megnövelni a gyermek aktivitási szintjét. Ez pedig nem csak a szív - és érrendszeri egészséget fokozza, hanem a kognitív képességeknek is jót tesz.

A szabadtéri játékkal a gyerekek új lehetőségeket és dolgokat is felfedeznek. Ez pedig nagy segítségükre van az új szavak és fogalmak elsajátításában. Különösen olyan szavakat tanulnak meg, amelyek a kinti mozgással, a felfedezett dolgok, tárgyak textúrájával kapcsolatos. A kinti játék a gyerekek érzékszeri élményeit is fokozza.

A szabadtéren folytatott játék pszichológiai előnyökkel is jár, hiszen növeli a hangulatot és csökkenti a stressz szintet. A zöld területen folytatott játék, a figyelem és a memória teljesítményének javulását eredményezi.

A természetben töltött idő jelentősen lecsökkenti a gyermek viselkedési problémáinak kockázatait is. Például a hiperaktivitás és a figyelemhiány kialakulásának kockázata is csökken, minél több időt tölt el a gyermek a szabadban.

A szabadtéri játékok közelebb hozzák egymáshoz a gyerekeket és ezzel nem csak a szociális készségeik lesznek jobbak, hanem a szociális kapcsolataik is nagyon sokat fejlődnek. Azok a gyerekek, akik sokat játszanak a szabadban a kortársaikkal, sokkal együttműködőbbek, jobban ki tudják fejezni a vágyaikat és társadalmilag is sokkal elfogadóbbak.

Ma már mindenki nagyon jól tudja, hogy mennyire lényeges a természet tisztelete. Azok a gyerekek, akik sok időt töltenek a természetben, egyrészt jobban is tisztelik a környezetüket, másrészt jobban is védelmezik azt.

Kapcsolódó cikkek

Játékok, amelyekkel gyakorolhatjuk a színeket gyermekünkkel

Játékok, amelyekkel gyakorolhatjuk a színeket gyermekünkkel

A gyerekek számára nagyon sokféle játék létezik, amelyekkel gyakorolhatják a színeket.

Milyen készségeket fejlesztenek az egyes játékok?

Milyen készségeket fejlesztenek az egyes játékok?

Sokféle játék létezik, és ezek mind-mind fejlesztik a gyerekek készségeit és képességeit.

Mi az a szabad játék és miért jó ez a gyermeknek?

Mi az a szabad játék és miért jó ez a gyermeknek?

A szabad játék segíti a gyermek önállósodását.