Mennyire biztonságosak a gyerekeknek az ugrálóvárak?

Mint azt bármelyik gyerek tanúsíthatja, az ugrálóvár hatalmas móka: a játszóházak és a nagyszabású szülinapi bulik egyik legfontosabb kelléke lehet. De vajon mennyire biztonságosak a felfújható elemek? Előfordulhatnak akár sérülések is a játék közben? Utánajártunk a legfontosabb tudnivalóknak.
Mennyire biztonságosak a gyerekeknek az ugrálóvárak?

Sajnos, az ugrálóvárakról elmodható, hogy távolról sem olyan biztonságosak, mint amilyennek képzelnénk őket. Egy nyolcéves kislány például meghalt és további nyolc gyermek megsérült, miután Spanyolországban, egy piactéren az ugrálóvárat felkapta az erős szél.

Az ügy kapcsán a rendőrség vizsgálatot indított annak kiderítéséhez, hogy az ugrálóvárat megfelelően lehorgonyozták-e a szélvihar előtt. Mint ebből a tragikus esetből is kitűnik, az ugrálóvárak esetében komolyan kell venni a biztonsági előírásokat. A hatóságok szerint minden ugrálóvárnak legalább hat rögzítési ponttal kell rendelkeznie, és a használatuk tilos a 38 kilométer/óra feletti sebességű szélben.

Mit tegyek, ha ugrálóvárat szeretnék bérelni?

Az ugrálóvárak biztonságosságát megfelelő esetben évente tesztelik a szakképzett mérnökök. Ha úgy dönt, hogy bérelne egyet gyermekei számára, mindenképpen kérje ki az ezzel összefüggő dokumentációt, és azt is, ami a termék piacra kerülése előtti tesztelését igazolja. E két dokumentum bemutatása nélkül akár veszélybe is sodorhatja az ugrálóvár használóit.

A megbízható bérbeadó cégeknek ezen felül is részletes útmutatást kell tudniuk biztosítani, amelyből kiderül, mi a teendő esős vagy szeles idő esetén, hogyan kell ellenőrizni a vár biztonságát, és hány gyermek használhatja egyszerre.

Egy biztonságtechnikai szakértő azt javasolja, bérlőként mindenképp tekintse át tüzetesen a felfújható szerkezetet, mielőtt bárkit is ráengedne.

„Mindenképp tegye fel a kérdést: az ugrálóvár jól néz ki és tiszta? Keressen szakadásokat, kopásokat vagy szétnyílt varrásokat, és ellenőrizze, hogy megfelelő-e a feszessége. Ha a formája nem tűnik jónak, előfordulhat, hogy a belső varrások egy része felfeslett."

A szakértő annak fontosságát is kiemelte, hogy az ugrálóvárat folyamatosan felügyelje valaki, aki időnként sípol, hogy felkeltse a bent játszó gyerekek figyelmét.

Kapcsolódó cikkek

A bábozás előnyei

A bábozás előnyei

A bábozás nagyon sok előnnyel járhat a gyermek számára.

Játékok, amelyekkel gyakorolhatjuk a színeket gyermekünkkel

Játékok, amelyekkel gyakorolhatjuk a színeket gyermekünkkel

A gyerekek számára nagyon sokféle játék létezik, amelyekkel gyakorolhatják a színeket.