Jelek, hogy a gyerek készen áll a szobatisztaságra

A gyerekek nem egyformák. Minden gyermek más és más időpontra van programozva, már ami a bilizést illeti. A szülők sok esetben más gyerekekhez hasonlítják a saját csemetéjüket és, amikor az ő gyerekük később produkál a bilibe, akkor ez frusztrációval és aggodalommal tölti el őket. Pedig ennek nem kell így lennie. Mutatjuk is a jeleket, hogy mikor is áll készen a gyerek a bilizésre, avagy a szobatisztaságra.
Jelek, hogy a gyerek készen áll a szobatisztaságra

A szülők, sokféle jelből észrevehetik, mikor is áll készen a gyermek a szobatisztaságra. Tudnunk kell, hogy a gyerekek körülbelül 20 hónapos korukig olyan gyakran pisilnek, hogy egyszerűen nem reális tőlük azt várni, hogy csak úgy önmaguktól szabályozzák a hólyagjukat. Amikor a szülő azt tapasztalja, hogy a gyermeken egyre gyakrabban van száraz pelenka, akkor ez is egy jel, hogy a gyermek készen áll a bilizésre.

A gyermek rendszeres székelési ritmusa szintén egy olyan jel lehet, amely előrejelzi, hogy mikor is kell a bilit elővenni. Egy bizonyos időszak, kor után minden gyermeknek kialakul a maga ritmusa, már ami a székelést illeti és eljön az az idő is, amikor a gyermek maga kéri a bilit, mert már kellemetlennek érzi, hogy a pelusba végezze el a dolgát.

A gyerekek egy idő után teljesen tisztában lesznek a testük jelzéseivel és annak funkciójával. Természetesen, minden gyermek más, így nem meglepő, ha az egyik gyermek verbális jelzéseket küld a szülők felé, hogy éppen a dolgát végezni készül, míg a másik gyermek csendesen lekucorodik egy sarokba, míg a dolgát végzi. Ezek is olyan jelek, amikor a szülő és a gyerek is tudja, hogy mi készül és ilyenkor nyugodtan elő lehet venni a bilit is és arra ösztönözni a gyermeket, hogy abba végezze a dolgát.

A gyerekek is kényelmetlenül érzik magukat a nedves pelekánban. Ha összejárunk más kisgyerekes családokkal, ahol a baba már szobatiszta, akkor a mi gyermekünk is lehet, hogy jelezni fog nekünk, hogy ő sem kéri a pelenkát és a bilibe szeretné végezni a dolgát.

Ahhoz, hogy a bili projekt sikeres legyen, az egyik és legfontosabb szabály, hogy nem szabad sürgetnünk a gyerekeket és semmiképpen se legyünk türelmetlenek.

Kapcsolódó cikkek

4 tipp, amivel csökkenthető a gyermeki türelmetlenség

4 tipp, amivel csökkenthető a gyermeki türelmetlenség

A gyermeki türelmetlenség egyszerű módszerekkel is csökkenthető.

Mit tehetünk, ha folyton sír a kisbaba?

Mit tehetünk, ha folyton sír a kisbaba?

Íme, néhány jó tanács a sok szülőt megterhelő helyzetben.

Hogyan nyerhetem vissza a szülés előtti alakomat? Íme 5 gyakorlat, ami mindig beválik!

Hogyan nyerhetem vissza szülés előtti alakomat? Íme 5 gyakorlat, ami mindig beválik!

A szülés után mindenképpen adj időt a testednek, és a lelkednek, hogy regenerálódjon!