6 ok, hogy miért jó a kutya a családban

Napjainkban egyre több a felelős állattartó és szerencsére nagyon sokan kezelik családtagként a családba fogadott kutyust vagy cicust. Mutatjuk is, hogy miért olyan előnyös, ha egy kutya kerül a családba.
6 ok, hogy miért jó a kutya a családban

Minden szülő életében eljön az a pillanat, amikor a gyermeke kutyáért „könyörög”. Persze eleve léteznek olyan családok, ahol már a gyermek születése pillanatától él kutya a családban. Ha ez még sincs így, a gyerekben előbb-utóbb megfogalmazódik a gondolat, hogy ő is szeretne egy kutyust. Nem is kell túl sokat gondolkodnunk a válaszon, hiszen ma már számtalan kutatás igazolja, hogy a kutyatartásnak igenis rengeteg pozitív előnye létezik. Mutatunk is ezek közül néhányat!

Bizonyított tény, hogy a kutyák, a róluk való gondoskodás, a kutya simogatása és a kutyával való játék csökkenti a stresszt. A háziállatokkal való interakció ugyanis csökkenti a kortizol, azaz a stressz hormonok szintjét, illetve növeli a dopamin hormon szintjét, amely hormon a jó közérzetért felelős.

A háziállat nem csak egy családtag, hanem a gyerek barátja is lehet. Amikor a gyerekek hazamennek az óvodából, iskolából, akkor a kutya lép elő, mint barát. A gyerekek magányosságát is csökkenti, ha van a gyermeknek kihez szólni, kivel játszani, kivel megosztani a napi történéseket. Merthogy a kisebb gyermekek bizalmas barátként fordulnak például a családban élő kutyához is.

A kutya, mint családtag, nagyon sok készséget és képességet is fejleszt. Azok a gyerekek, akik gondoskodnak valamilyen állatról, sokkal empatikusabbak és megértőbbek, mint azok a gyerekek, ahol nem él semmilyen háziállat a családban. A gyerekek ráadásul nagyon is szeretnek gondoskodni kis kedvencükről. Szeretik őket etetni, itatni, játszani velük és mindez felelősségtudatra neveli őket.

A gyerekek gyakran szoronganak, ha olvasniuk kell. A hangos olvasástól pedig sokan egyenesen rettegnek. Érdekes módon, ha a kis háziállatuknak kell olvasniuk, akkor nemhogy nem lesz bennük félelemérzet, de az ily módon történő olvasás még oldja is a bennük lévő szorongást és stresszt is.

A kutyával foglalkozni kell. Ha lakásban élő kutyáról van szó, akkor le kell vinni sétálni, ha pedig családi házban élünk, akkor a kertben játszunk a kutyusunkkal. A gyerekek mind a kutyussal történő sétát, mind a játékot élvezik. Ez egy nagyon jó testedzés is a számukra, amely segít fenntartani a szellemi, a testi és a lelki egészséget.

Amikor rábízzuk a gyermekünkre a kutya körüli teendőket és ezeket sikeresen elvégzi, akkor ez sikerélménnyel ajándékozza meg, ami magabiztossá teszi és növeli az önbizalmát is. Márpedig ahhoz, hogy magabiztos felnőtté váljon, ez elengedhetetlenül fontos.

Kapcsolódó cikkek

Mit tehetünk, ha folyton sír a kisbaba?

Mit tehetünk, ha folyton sír a kisbaba?

Íme, néhány jó tanács a sok szülőt megterhelő helyzetben.

4 tipp a figyelemzavar leküzdésére

4 tipp a figyelemzavar leküzdésére

A gyermeki figyelemzavar könnyedén leküzdhető.

Tippek válogatós gyerekhez

Tippek válogatós gyerekhez

A gyerekek egy része válogatós, de erre is sok megoldás létezik.