4 tipp, amivel csökkenthető a gyermeki türelmetlenség

A gyerekek gyakran türelmetlenek és rögtön, azonnal akarnak bizonyos dolgokat. Azonban, ha a gyermek azonnal, első kérésre szinte mindig, mindent megkap, akkor felnőttkorában is ezt várja el nem csak a környezetében élőktől, hanem szinte mindenkitől. Márpedig a legtöbben tudjuk, hogy ilyen gyorsan nem lehet kielégíteni a vágyainkat, a várakozásnak is megvan a maga öröme és haszna.
4 tipp, amivel csökkenthető a gyermeki türelmetlenség

A kutatók úgy vélik, hogy azok a gyerekek, akik kevésbé impulzívak, sokkal sikeresebbek és kitartóbbak lehetnek felnőttkorukban, mint azok a gyerekek, akikre gyermekkorukban a türelmetlenség volt jellemző. A tanulmányok szerint, egy gyermek minél kevésbé impulzív, annál több pozitívumban lesz része és annál boldogabb felnőtt válik belőle. A kevésbé impulzív gyermek ugyanis sokkal jobban képes koncentrálni, jobban tud a célra összpontosítani és nagyobb erőbedobással is dolgozik, hogy azt a bizonyos cél elérje.

A legtöbb gyermekre igencsak jellemző az impulzív viselkedés, de a szülők megtaníthatják a gyermeküknek, hogyan küzdjék le ezt a sürgető impulzivitást és nagyon sok stratégia is létezik, hogy a gyermekben csökkentsük a türelmetlenség érzését. A szülői nevelési stílus ugyanis nagyban befolyásolja, hogy milyen felnőtt válik majd a gyermekünkből. Most pedig lássuk is azt a 4 módszert, amellyel csökkenthető a gyermeki türelmetlenség!

Figyelemelterelés

Amennyiben nem akarjuk, hogy a gyermek állandóan csak édességet egyen, akkor otthonra se vásároljunk be ilyen ételeket, hiszen, ha a gyermek tudja, hogy a szülők is sok desszertet fogyasztanak, akkor joggal várhatja el, hogy ő is kapjon a finomságokból. Az a gyermek, aki azt látja, hogy otthon a zöldségek és a gyümölcsök fogyasztása élvez prioritást, a boltban sem fog jelenetet rendezni egy szelet csokoládéért.

Az ígéret szép szó

Amennyiben a szülő megígér valamit a gyermekének, azt tartsa is be. Tételezzük fel, hogy anya megígéri a gyermeknek a boltba indulás előtt, hogy a gyermek választhat magának egy édességet, de a boltba érve elfeledkezik erről az ígéretéről. Ebben a helyzetben a gyermeknek ugyan sikerült megállítani a türelmetlenkedését, azaz kevésbé lesz impulzív, de ha a szülő mégsem tartja be az ígéretét, akkor a gyermek nem csakhogy csalódni fog, de soha sem tanulja meg, hogyan legyen úrrá az impulzivitásán.

Alternatív változat

Kutatások igazolják, hogy a gyermeki türelmetlenséget azzal is csökkenthetjük, ha a gyermek nem a valós tárgyi dolgot kapja meg, hanem arról csak egy képet mutatunk. Természetesen, elfeledkezni nem fog az adott dologról, de ezzel is késleltethetjük a kielégülést és csökkenthetjük a türelmetlenségét.

Kisebb jutalom, a nagy helyett

Amennyiben a gyermek vágyik valamire, de azt nem kaphatja meg azonnal, úgy egy-egy kisebb dologgal is kompenzálhatunk. A gyerek türelmetlensége így csökken, és sokkal nagyobb önfegyelemre és türelemre lesz képes, mintha rögtön megkapná a hőn áhított játékot vagy édességet.

Kapcsolódó cikkek

A gyermekek furcsa étkezési szokásaik

A gyermekek furcsa étkezési szokásaik

A gyerekeknek vannak furcsa szokásaik az étkezés terén is.

A terhesség átformál

A terhesség átformál

Sok kutatási eredmény született a terhességgel kapcsolatban.

Hogyan nyerhetem vissza a szülés előtti alakomat? Íme 5 gyakorlat, ami mindig beválik!

Hogyan nyerhetem vissza szülés előtti alakomat? Íme 5 gyakorlat, ami mindig beválik!

A szülés után mindenképpen adj időt a testednek, és a lelkednek, hogy regenerálódjon!