A gyermekek furcsa étkezési szokásaik

A kisgyermekes, pontosabban az első gyerekes szülőket sok minden kiborítja a gyermekük étkezési szokásaikkal kapcsolatban. Ha a gyermek nem eszi meg a sárgarépát, ha válogat, ha szín szerint rendezi az a tányérjába rakott ételeket. Pedig ezek a kisgyermekkori szokások teljesen normálisnak számítanak. Mutatunk is néhány érdekes szokást, amelyekkel voltaképpen semmi gond nincs.
A gyermekek furcsa étkezési szokásaik

Amikor elkezdődik egy kisgyermek hozzátáplálása, akkor a gyermek még ismerkedik az egyes ételek színével, ízével, illatával és textúrájával. Sok anyuka esik kétségbe, amikor a csemete szinte semmilyen ételt nem akar elfogadni. Nem kell megrémülni, a babáknál ez egy bevett szokás. Még ők sem tudják igazán, mit kezdjenek az új helyzettel, az új táplálékokkal. Előfordulhat, hogy egy-egy típusú ételt több alkalommal is fel kell kínálni a babának, mire elfogadja és megszereti azt.

A kisgyerekek eleinte szívesebben fogadják el a számukra kedvelt színű ételeket. Éppen ezért előfordulhat, hogy csak a bézs vagy a világosabb ételeket eszik csak meg, mert valahogy jobban bíznak az úgynevezett semleges színű ételekben. A túlságosan élénk színű ételektől tarthatnak. Talán ez is lehet a magyarázata, ha a gyerek még soha nem kóstolta meg a céklát, de már tolja is el a tányérját, hogy ő nem szereti az adott ételt. Hagyjunk időt a gyermekünknek, hogy megbarátkozzon az élénk színű, színesebb táplálékokkal is, mert egy idő el fogja azokat is fogadni.

Nincs is kiborítóbb dolog annál, amikor a gyermekünk újra és újra ugyanazt az ételt kéri. Azonban nem hagyhatjuk, hiszen a gyermek fejlődéséhez és a növekedéséhez is változatos táplálkozásra van szükség. Próbáljuk ki, hogy egyszerre több ételt is felkínálunk számára. Eleinte legyen a menüben a kedvenc is, majd el is hagyhatjuk, így a gyermeknek még mindig megmarad a választási lehetősége. Ha éhes lesz, minden bizonnyal döntésre is jut, hogy melyik étel legyen az aznapi menü.

Ha a szülő úgy érzi, hogy a gyermek szinte semmit sem eszik, ellenek ellenére nincs gond a fejlődésével és a súlyával, akkor valószínűleg minden olyan tápanyaghoz hozzájut a szervezete, amire szüksége van. Mindenesetre érdemes ez ügyben a gyerekorvossal is konzultálni, de valószínűleg ő is azt mondja majd, hogy míg a gyermek gyarapszik, hízik, nincs ok aggodalomra.

Az is okot adhat az aggodalomra, ha a gyermek elutasítja a zöldséget. Mit lehet tenni? Példát mutatni, azaz mi is fogyasszunk zöldséget. Ellenben nem mondhatunk olyat a gyerekeknek, hogy ha megeszi a brokkolit, majd kaphat sütit is, mert ezzel azt jelezzük az irányába, hogy a sütemény sokkal értékesebb táplálék, mint a zöldség.

Kapcsolódó cikkek

Mit tehetünk, ha folyton sír a kisbaba?

Mit tehetünk, ha folyton sír a kisbaba?

Íme, néhány jó tanács a sok szülőt megterhelő helyzetben.

4 tipp, amivel csökkenthető a gyermeki türelmetlenség

4 tipp, amivel csökkenthető a gyermeki türelmetlenség

A gyermeki türelmetlenség egyszerű módszerekkel is csökkenthető.

3 tipp a szülői energia növelésére

3 tipp a szülői energia növelésére

A szülők is elfáradnak néha, ezért kell néha bevonni másokat is a gyereknevelésbe.