A stresszoldás a gyermek számára is fontos

Kétségtelen, hogy napjainkban a stressz bekúszott az életünkbe. Nagyon sok nehézséggel kell szembenéznünk, ami akkor is kihat a gyermekünkre, ha otthon nincs feszültség, legalábbis nem a gyermek előtt vitatják meg a szülők a napi problémákat. Ennek ellenére is lehet stresszes, akár még egy gyermek is. Nem csak a szülőknek, nem csak a felnőtteknek lehet szüksége stressz levezetési technikák elsajátítására, hanem a gyermekeknek is. Mutatjuk is, hogyan segíthetünk a gyermekünknek a napi stressz csökkentésében!
A stresszoldás a gyermek számára is fontos

A gyerekekben már akkor is jelentősen csökken a feszültség, ha meg tudják osztani a szüleikkel a napi gondjaikat. Amennyiben jó a gyermek és szülő kapcsolat és megfelelő a családtagok között a kommunikáció, illetve működik a bizalom a szülő és a gyermek között, akkor a gyermek bátran ki tudja önteni a szívét. És már ezzel is jelentős mennyiségű stressztől szabadulhat meg.

Az időbeosztás mindenki számára fontos. Sok esetben a felnőttek sem tudnak leállni és a ma embere nem igazán tud lazítani, pihenni, relaxálni. Pedig néha az agyunkat ki kell kapcsolni és nem a feladatokon agyalni és azokat végezni, hanem úgynevezett én-időket is tartani. Felgyorsult világunkban, a mai gyerekeknek nem elegendő csak az iskolában teljesíteni, nagyon sokan járnak különórákra is. Nem meglepő, hogy a gyermek hozzászokik ehhez és felnőttkorában is mindig csinálnia kell valamit. Ha nem veszünk le stresszt okozó terheket a gyermekeink válláról, az nem csak testileg, de pszichésen is megterheli. Igenis, a szülőknek kell odafigyelnie, hogy a kisiskolás tudjon és akarjon még játszani és a gimnazista gyermekünk se állandóan csak tanuljon. A szülőnek borzasztóan nagy felelőssége van ebben.

A gyermekeknek vannak alapvető szükségleteik. Ide tartozik például az elegendő alvás, az egészséges táplálkozás, a rendszeres testmozgás. Amennyiben ezek az alapvető szükségletek nincsenek kielégítve, vagy nem jól vannak kielégítve – alszik a gyermek, de nem nyolc órát csak hatot –, akkor ez is stresszforrás lehet a gyermek számára. Mivel a szülőkre mintaként tekintenek a gyerekek, így azt csinálják, amit a szüleiktől látnak. Ha azt tapasztalják, hogy anya és apa egészségesen étkezik, rendszeresen sportol és tudnak és akarnak is pihenni, akkor a gyermek is ekképpen cselekszik majd. Márpedig ezeknek a szükségleteknek a kielégítése is csökkenti és oldja a stresszt és fokozza az egészséget.

A stresszt nem mindig lehet elkerülni. Azonban sokféle betegséget okozhat, így mindenképpen el kell sajátítanunk stresszkezelési technikákat, amit a gyermekünkkel is megismertethetünk. A meditáció, az olvasás, a jóga nagyszerű stresszlevezetési technikának számít és ezeket akár együtt is művelheti, végezheti a család.

A felnőttek pedig úgy csökkenthetik a stresszt a saját vállalkozásukban, ha igénybe vesznek egy székhelyszolgáltatót.

Kapcsolódó cikkek

6 ok, hogy miért jó a kutya a családban

6 ok, hogy miért jó a kutya a családban

A kutya, pozitívan hat a gyermek testi, lelki és szellemi fejlődésére.

Hogyan nyerhetem vissza a szülés előtti alakomat? Íme 5 gyakorlat, ami mindig beválik!

Hogyan nyerhetem vissza szülés előtti alakomat? Íme 5 gyakorlat, ami mindig beválik!

A szülés után mindenképpen adj időt a testednek, és a lelkednek, hogy regenerálódjon!

3 tipp a szülői energia növelésére

3 tipp a szülői energia növelésére

A szülők is elfáradnak néha, ezért kell néha bevonni másokat is a gyereknevelésbe.