Miért fontos a napirend, a napi rutin a gyermek számára?

A gyerekek számára hihetetlenül fontos a napirend, a napi rutin kialakítása, hiszen ettől is érzik magukat biztonságban. Ez szolgáltat számukra egy olyan mértékű stabilitást, amely szükséges ahhoz, hogy jól érezzék magukat és ez voltaképpen a fejlődésüket is biztosítja.
Miért fontos a napirend, a napi rutin a gyermek számára?

A rutin olyan irányelvek és cselekvések összessége, amelyet a gyermek a nap folyamán követ és ez egyfajta struktúrát ad az életének. A napi rutin tehát a gyerekek életének fontos és szerves része, hiszen a gyerekek szeretik, ha bizonyos tevékenységek ismerősek számukra és ennél fogva ezek könnyen is elvégezhetők. Ha a gyermekek életében nincsenek rutintevékenységek, akkor ez nem csak káoszt teremt számukra, de nem is tudják azokat elvégezni rendesen, ami negatívan hat az önbizalmukra.

A mindennapi rutin lehetővé teszi a jó szokások kialakítását is. A napi rutin része az is, ha időben megy lefeküdni, ha korlátozzuk a televízió előtt töltött időt. Ha nincsenek szabályok, azaz a napirendet a káosz jellemzi, az összezavarja a gyermeket is, illetve még a növekedésüket és a fejlődésüket is gátolhatják.

A napi rutin az új dolgok kipróbálására is lehetőséget ad, gondoljunk csak a kézmosásra, a fogmosásra, a játékok elpakolására. De ezeket a tevékenységeket fokozatosan vezetjük be a gyermek életébe, amiből nem csak sokat tanulhat, de a jó szokások is kialakulnak az életében, ami keretet és ezzel biztonságot is ad a mindennapjainak.

Amikor bevezetjük a gyermekünk életébe a napi rutint, akkor ezek egyes részei már olyan jól mennek neki, hogy azt majd egyedül is meg tudja csinálni. Az pedig nem csak magabiztossá teszi, de fejlődnek például a motoros készségei és ezek a rutinfeladatok még a memóriájára is pozitívan hatnak.

A rutinfeladatok elsajátítása nem egy rövid folyamat, de a gyermeket arra is megtanítja, hogyan is ossza be az idejét. Ennek pedig nagyobb korában és természetesen felnőttkorában veszi majd nagy-nagy hasznát.

A jó rutinnak több ismérve is van. Egyrészt rugalmas. Ha a rutin túlságosan merev, akkor a gyerek egy nagyon rossz dologként tekint majd a rutinra. A jó rutin szórakoztató is, illetve önállóságra és ezzel függetlenségre is tanítja a gyermeket.

Kapcsolódó cikkek

A gyermekek furcsa étkezési szokásaik

A gyermekek furcsa étkezési szokásaik

A gyerekeknek vannak furcsa szokásaik az étkezés terén is.

A szülői hatékonyság 4 előnye

A szülői hatékonyság 4 előnye

A szülői hatékonyság tanulható és fejleszthető.

Jelek, hogy a gyerek készen áll a szobatisztaságra

Jelek, hogy a gyerek készen áll a szobatisztaságra

Sok olyan jel van, amiből a szülő sejtheti, hogy a gyermeke készen áll a szobatisztaságra.