Hogyan rendezzük be a gyerekszobát?

A szülő vagy a gyerek dolga?
Hogyan rendezzük be a gyerekszobát?

A gyerekszoba berendezése természetesen a szoba tulajdonosának életkorától függően változik. Azonban amikor már nem totyogósról van szó, a legtöbb esetben az a legjobb megoldás, ha a szülő és gyerek nem egymásnak ellentmondva, hanem valamiféle kompromisszumra törekedve próbálja kialakítani a szobát. A szülőknek érdemes a praktikus szempontokra ügyelni, mint a bútorok elhelyezése, biztonság, takaríthatóság, tárolási lehetőségek. Mindezt érdemes úgy kialakítani, hogy a gyerekek ízlése érvényesüljön a színekben, formákban, mintákban és díszítésekben.

Összehangolt döntések

Ahogy a felnőttek esetében is, a gyerekeknél is kiemelten fontos az ágy kiválasztása. A megfelelő minőségű pihenést pedig nem más, mint a gondosan kiválasztott matrac biztosítja majd. Hogy mire kell figyelni, amikor kialakítjuk a pihenésre ideális sarkot? Az ágy méretére mindenképpen. A gyermek életkorát figyelembe kell venni, a kisebbeknek a túl nagy ágy veszélyes lehet, a nagyobbak pedig gyorsan nőnek, és hamar új beszerzése lehet aktuális, ha rosszul választunk.

Felszereltség igények szerint?

A gyerekek életkora sok szempontból nagyon meghatározó, így a berendezéskor mindig ez legyen az elsődleges, amit figyelembe veszünk. Fontos viszont a bútorok, kiegészítők, dekorációs elemek kiválasztásakor az is, hogy gyermekünk mivel tölti a szabadidejét, milyen érdeklődési köre van.

Akadnak természetesen olyan bútorok is, amik minden gyerekszobában fontosak. Ilyen az ágy mellett a szekrény, egy asztal, a hozzátartozó szék, a tárolók, na és persze a kiegészítők, mint a lámpa, szőnyeg. Amennyiben saját szobát kap a gyermek, érdemes ebben a helyiségben tárolni minden holmiját, azaz bizonyos összerendezőkre is szükség lesz. Célszerű a ruhásszekrény mellett néhány kosarat is biztosítani a játékoknak, de a polcos elemeknek is hasznát veszi majd a gyermekünk.

A megfelelő fényviszonyok biztosítása is fontos, a tanulás, olvasás, számítógépezés mind-mind más fényviszonyokat kíván, válasszunk állítható fényerejű lámpát, hogy mindig biztosítottak legyenek a megfelelő körülmények.

Biztonság

Gyermekünk életkorától függően fokozottan érdemes a biztonságról is gondoskodni. Kisebbeknél a biztonsági kapcsolók, a sarokvédők, a rácsok, a zárak és helyenként a korlátok is különösen fontosak.

Kapcsolódó cikkek

Hogyan szerezzünk örömet gyermekeinknek?

Hogyan szerezzünk örömet gyermekeinknek?

Ha szülők vagyunk, az egyik legfontosabb dolog, hogy érzelmileg is támogassuk a gyerekeinket.

A családdal együtt töltött idő előnyei

A családdal együtt töltött idő előnyei

A családdal együtt töltött időt semmi sem pótolja.

Játszószoba kialakítása egyszerű lépésekkel

Játszószoba kialakítása egyszerű lépésekkel

Sok gyerek szereti, ha egy szoba csakis az övé, és amely tele van érdekes és izgalmas játékokkal.