Hogyan rendezzük be a gyerekszobát?

A szülő vagy a gyerek dolga?
Hogyan rendezzük be a gyerekszobát?

A gyerekszoba berendezése természetesen a szoba tulajdonosának életkorától függően változik. Azonban amikor már nem totyogósról van szó, a legtöbb esetben az a legjobb megoldás, ha a szülő és gyerek nem egymásnak ellentmondva, hanem valamiféle kompromisszumra törekedve próbálja kialakítani a szobát. A szülőknek érdemes a praktikus szempontokra ügyelni, mint a bútorok elhelyezése, biztonság, takaríthatóság, tárolási lehetőségek. Mindezt érdemes úgy kialakítani, hogy a gyerekek ízlése érvényesüljön a színekben, formákban, mintákban és díszítésekben.

Összehangolt döntések

Ahogy a felnőttek esetében is, a gyerekeknél is kiemelten fontos az ágy kiválasztása. A megfelelő minőségű pihenést pedig nem más, mint a gondosan kiválasztott matrac biztosítja majd. Hogy mire kell figyelni, amikor kialakítjuk a pihenésre ideális sarkot? Az ágy méretére mindenképpen. A gyermek életkorát figyelembe kell venni, a kisebbeknek a túl nagy ágy veszélyes lehet, a nagyobbak pedig gyorsan nőnek, és hamar új beszerzése lehet aktuális, ha rosszul választunk.

Felszereltség igények szerint?

A gyerekek életkora sok szempontból nagyon meghatározó, így a berendezéskor mindig ez legyen az elsődleges, amit figyelembe veszünk. Fontos viszont a bútorok, kiegészítők, dekorációs elemek kiválasztásakor az is, hogy gyermekünk mivel tölti a szabadidejét, milyen érdeklődési köre van.

Akadnak természetesen olyan bútorok is, amik minden gyerekszobában fontosak. Ilyen az ágy mellett a szekrény, egy asztal, a hozzátartozó szék, a tárolók, na és persze a kiegészítők, mint a lámpa, szőnyeg. Amennyiben saját szobát kap a gyermek, érdemes ebben a helyiségben tárolni minden holmiját, azaz bizonyos összerendezőkre is szükség lesz. Célszerű a ruhásszekrény mellett néhány kosarat is biztosítani a játékoknak, de a polcos elemeknek is hasznát veszi majd a gyermekünk.

A megfelelő fényviszonyok biztosítása is fontos, a tanulás, olvasás, számítógépezés mind-mind más fényviszonyokat kíván, válasszunk állítható fényerejű lámpát, hogy mindig biztosítottak legyenek a megfelelő körülmények.

Biztonság

Gyermekünk életkorától függően fokozottan érdemes a biztonságról is gondoskodni. Kisebbeknél a biztonsági kapcsolók, a sarokvédők, a rácsok, a zárak és helyenként a korlátok is különösen fontosak.

Kapcsolódó cikkek

Puha és meleg kiegészítők a gyerekszobában

Puha és meleg kiegészítők a gyerekszobában

A gyerekszobát puha és meleg kiegészítőkkel is dekorálhatjuk.

Tippek az ékszerek otthoni biztonságban tartásához

Tippek az ékszerek otthoni biztonságban tartásához

Amellett, hogy az ékszereket a gyerekektől távol kell tartania, biztonságos helyen is érdemes tárolnia őket.

Semleges, naturális babaszoba kialakítása – bézs, barna, fehér

Semleges, naturális babaszoba kialakítása – bézs, barna, fehér

A semleges babaszoba, a minimalista jegyeket hordozza magán.