Otthonunk átalakítása a családdal együtt

Amikor már nagyobbak a gyerekek, akkor akár közösen is átalakíthatjuk az otthont, azaz a gyerekek véleményét is figyelembe vehetjük, hogy milyen bútor hová kerüljön és hová kerüljön az olvasósarok, vagy éppen milyen dolgokat változtassunk meg az otthonunkban.
Otthonunk átalakítása a családdal együtt

Hiszen a gyerekek is velünk élnek és már egy óvodás gyermeknek is lehet és van is véleménye a világ dolgaival kapcsolatban. Az otthon pedig azért is kapta ezt a nevet, hogy egy olyan hellyé alakítsuk át, ahol mindenki kellemesen és jól érezheti magát. A cikkben néhány barátságos megoldást mutatunk be, ahol a gyerekek és a szülők is kellemesen érezhetik magukat és ahol mindenki találhat egy kényelmes sarkot, ahová néha elvonulhat egyedül is.

A nappali az a hely, ahol a család a legtöbb időt tölti együtt. A gyerekek is szeretnek ebben a helyiségben lenni, még akkor is, ha egyébként mindenkinek van saját szobája. A nappalival szemben az egyik kritérium, hogy legyen benne egy olyan kanapé, ahol az egész család kényelmesen elfér. A kanapé legyen puha, és jó, ha néhány díszpárna is a rendelkezésünkre áll, hiszen ezek a párnák jó fejtámasznak, de a szőnyegre helyezve a lábunkat is pihentetjük azon.

A kanapé mellett, a kényelmes, nagyméretű fotelek is jó szolgálatot tesznek, hiszen ezekből a fotelekből nem csak a filmeket nézhetjük, hanem egy-egy fotelba kucorodva, akár órákig is olvasgathatunk anélkül, hogy a végtagjaink elgémberednének, megfájdulnának. A gyerekek is szeretik a hatalmas foteleket, hiszen a pihe-puha fotelből nagyon jó a kedvenc meséjüket nézni, de egy-egy nagyobb fotelben még szunyókálni is tudnak.

A nappali mellett, az étkezőnek is fontos szerepe jut a családok életében, hiszen a család tagjai ebben a helyiségben étkeznek. A lehető legjobb megoldás, ha az étkező és a nappali egy térben van, mert hiszen a gyerekek hamar megvacsoráznak és ilyenkor már nyűg számukra az asztalnál ülni. Viszont nyugodtan leheveredhetnek a közelben lévő kanapéra, és így még mindig együtt van a család, azaz tudnak tartalmas beszélgetéseket folytatni és nevetni, illetve vacsora után az egész család elvonulhat a nappaliba, így még lefekvésig nagyon sokat lehet beszélgetni, ami nagyon szoros kapcsolatot alakít ki a család tagjai között.

A gyerekszoba kialakításába már a gyerek is beleszólhat, hiszen voltaképpen ez az ő személyes tere, így már egy óvodás gyermek is meg tudja mondani, hogy ő milyen színű falat szeretne, akar - e tapétát a falra, vagy milyen szőnyegen szeretne játszani. Hallgassunk a gyermekünkre, kérjük ki a véleményét, hiszen ez valóban az a hely, ahol a gyermek sok időt tölt, így nem mindegy, hogy milyen az őt körülvevő környezet.

A kislányoknak is kialakul az egyéni ízlésük és ők is el tudják dönteni, hogy milyen színű legyen a szobájuk fala, vagy milyen dekorációs elemek kerüljenek ki a falakra. Előfordulhat, hogy a gyermekünk egyik napról a másikra dönt úgy, hogy már nem szereti a rózsaszínű kiegészítőket és egész másra vágyik. Rendezzük be vele közösen a szobáját, hiszen a szoba, mint környezet, nagyon is hatással van az ember hangulatára.

Kapcsolódó cikkek

Hogyan szerezzünk örömet gyermekeinknek?

Hogyan szerezzünk örömet gyermekeinknek?

Ha szülők vagyunk, az egyik legfontosabb dolog, hogy érzelmileg is támogassuk a gyerekeinket.

A családdal együtt töltött idő előnyei

A családdal együtt töltött idő előnyei

A családdal együtt töltött időt semmi sem pótolja.

Költözés kisgyermekkel - így teheted zökkenőmentessé

Költözés kisgyermekkel - így teheted zökkenőmentessé

A legtöbb szülő egyetért abban, hogy egy kisbaba születése hatalmas és semmihez sem hasonlítható kaland.